Ossinovski eilsest kohtumisest: sisulisele kokkuleppele me lähemale veel ei jõudnud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas enne esimeeste kohtumisele siirdumist.
Taavi Rõivas enne esimeeste kohtumisele siirdumist. Foto: Erik Prozes / Postimees

Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu esimehega eile õhtul kohtunud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jevgeni Ossinovski ütles, et koalitsioonipartneritel on tekkinud tahe võimuleppe ettepanekutega kiiresti edasi liikuda ja saavutada kokkulepe augusti lõpuks.

Ossinovski ütles Postimehele, et eilne kohtumine oli töine ja arutelu elav. Tema sõnul vaadati ühiselt läbi kõik sotside esitatud ettepanekud ning otsustati edasi liikuda nii, et augusti lõpuks oleks põhimõtteline kokkulepe olemas. «Selles mõttes on tahe sellega kiiresti edasi liikuda selgelt tekkinud,» ütles ta.

Sisulisele kokkuleppele ei ole Ossinovski sõnul siiski veel lähemale jõutud, sest teised erakonnad soovivad veel kord kokku kutsuda oma juhatuse. «Me teeme tööd, ajagraafik on selge, suhtume protsessi tõsiselt ja püüame jõuda kokkuleppele. Kus ja kas ja millal see täpselt juhtub, seda on täna natuke vara öelda, eile me veel nii kaugele ei jõudnud,» lisas ta.

Ossinovski sõnul arutatakse ettepanekuid lähinädalatel edasi erinevatel kohtumistel. Vähemalt korra kohtuvad tema sõnul ka koalitsioonierakondade esimehed, lisaks tuleb näiteks haldusreformi küsimuste arutamiseks kokku kutsuda laiem töörühm. «Mõni arutatud teema on selline, mis vajab laiemat töörühma, et kokkuleppele jõuda, näiteks haldusreformi temaatika on kindlasti selline, mis vajab rohkem ekspertteadmist,» selgitas ta.

Ta märkiski, et haldusreformi osas ollakse lähedal vähemalt sellele kokkuleppele, kuidas toimub edasine arutelu. «Teistes küsimustes tänaseks veel mingit edasiminekut ei ole toimunud, aga see ei olnud ka eilse kohtumise eesmärk,» lisas Ossinovski.

SDE esitas koalitsioonileppe täiendamiseks rea ettepanekuid, millest kahe olulisema hulka kuulub tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 400 euroni kuus. Teise suurema ettepanekuna soovivad sotsiaaldemokraadid sõnastada koalitsioonilepingus haldus- ja riigireformi aluspõhimõtetena maakonnatasandi tugevdamise, omavalitsuste finantsautonoomia tagamise ning teenuste jaotuse.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ütles täna Postimehele, et terve hulk ettepanekuid on sellised, mis sobivad kõikidele valitsusliidu erakondadele ning mille elluviimine on seetõttu tõenäoline. Samas kinnitas ka tema, et eile lõplikke otsuseid veel ei langetatud, kuid kokkulepeteni võiksid erakonnad jõuda augusti jooksul.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna ütles eilset kohtumist kommenteerides, et selle mõte oli arutada, kuidas edasi liikuda, arvestades ka käimasolevat eelarveprotsessi. «Ruumi edasiminekuks ma näen,» kinnitas ta.

IRLile tähtsa teemana, milles tuleb saavutada ambitsioonikas ajaraamis sisuline kokkulepe, tõi Tsahkna esile haldusreformi, mis mõjutab nii ettevõtlust kui regionaalset arengut. Tema sõnul on tegu praeguse valitsuse ühe põhilise reformiga. Töö käib tema kinnitusel ka muude teemadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles