Pihl: valitsusest lahkumine võis olla viga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl sotside üldkogul.
Jüri Pihl sotside üldkogul. Foto: Raigo Pajula

Sotside esimees Jüri Pihl märkis erakonna üldkogul peetud tervituskõnes, et erakonna valitsusest väljalangemine oli võib-olla viga, mis tõi kaasa ka populaarsuse languse.

Pihl tõdes oma kõnes, et eelmisest üldkogust alates möödunud pooleteise aasta jooksul on palju muutunud nii poliitiline olukord kui ka erakond.

Ta leidis, et valitsuskoalitsiooni liikmena tulid sotsid oma tööga hästi toime, ehkki erakonna ministritele langesid valitsuses ühed raskemad ministriportfellid. «Meie populaarsus kasvas ja meie maine avalikkuses oli hea,» leidis Pihl.

Peamisteks põhjusteks valitsusest väljalangemisele olid Pihli arvates vastuolud majanduslanguse tingimustes esile kerkinud küsimuste üle nagu töötuse leevendamine, lastega perede toetamine, töötajate sotsiaalsed garantiid jne.

«Võimalik, et taktikalistel kaalutlustel oleks tulnud meil astuda samm tagasi ja saavutada mõnes küsimuses meile vähem meelpärane kompromiss,» arutles Pihl kõnes.

«Aga eks meie kõigi lootused olid üleskruvitud, tundus et valitsusest lahkumine annab meile suuremad edulootused Euroopa Parlamendi valimistel. Paraku need ei täitunud, europarlamenti pääsesime napilt, töötajate ja ametiühingute loodetud toetus jäi meile tulemata,» tõdes Pihl.

Ta tõdes, et sotside opositsiooni jäämine kahandas poliitilist tegutsemisvõimekust kordades ning see avaldas omakorda mõju kohalikele valimiste tulemustele, eriti Tallinnas. «Aga siiski oli meie valimistulemus Tallinnas selline, et see parandas tunduvalt meie positsiooni ning andis olulise tõuke meie Tallinna organisatsiooni edasisele arengule,» leidis ta samas.

Kohalik poliitika oluline

«On heameel, et me saavutasime edasimineku veel õige mitmes omavalituses ning kahes maakonnalinnas õnnestus saada linnapea koht. Kahjuks on aga nendes linnades olnud järgnevates võimumängudes konkurendid järjekindlamad ning me oleme need positsiooni kaotanud. Kirjeldatu näitab meid ikka veel organisatsioonilt ja sidususelt nõrgana.»

«Oma aastase kogemuse põhjal Tallinna linnavalituses võin kinnitada, et eksivad need poliitikud, kes ei mõista kohaliku poliitika tähtsust, kes mõnikord lausa üleoleku ja irooniaga suhtuvad kohalikesse omavalitsustesse ning ka meie erakonna tegemistesse kohalikul tasandil,» lausus Pihl.

«On selgelt näha, et konkurentsivõimelised ja jätkusuutlikud on vaid need erakonnad, kellel on olemas kohalik võimekus. Just selle kaudu luuakse alus ning arusaam ka riikliku poliitika kujundamiseks ja elluviimiseks.»

Sotside üldkogul valitakse täna uuesti erakonna esimeest. Kandidaatideks on Jüri Pihl, Sven Mikser ja Marianne Mikko. Tulemused selguvad pärast kella 13.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles