Lukas: IRLi eesmärk on õppemaksuta eestikeelne kõrgharidus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Haridusminister Tõnis Lukas tutvustas täna kohtumisel Eesti Üliõpilaskondade Liidu esindajatega Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kõrgharidusprogrammi, mis rõhutab õppemaksuta eestikeelse kõrghariduse võimaldamist kõigile võimekatele noortele.

IRLi programmi tugineb  kolmel sambal: õppemaksuta eestikeelne kõrgharidus kõigile võimekatele noortele, vajaduspõhised õppetoetused ja riiklikud tulemuspõhised stipendiumid ning aailmatasemel kvaliteeti tagav kõrgkoolide rahastamine, vahendas IRLi pressiesindaja.

«Eesti tuleviku võti on heas ja kättesaadavas hariduses. Selleks ei tohi Eestis keegi rahalistel põhjustel jääda ilma korralikust kõrgharidusest. IRLi seisukoht on, et kõrgharidus on avalik hüve, mis peab olema tasuta kättesaadav kõigile, kellele see on jõukohane,» ütles haridusminister.

Tema hinnangul peab maksuta eestikeelse kõrghariduse andmiseks minema üle süsteemile, mille kohaselt avalikes ülikoolides ja riigi rakenduskõrgkoolides saaks täiskoormusega õppes toimuda eestikeelne õppetöö vaid riigi rahastatud kohtadel.

«Üleminek maksuta kõrgharidusele toob kaasa nõudlikkuse kasvu üliõpilaste vastu. Maksuta õppele eeldab tasulise õppe kadumisest põhjustatud vahendite vähenemise kompenseerimisest avalikele ülikoolidele, mis nõuaks riigilt aastas 450 miljonit,» ütles Tõnis Lukas. «Minu erakond on seadnud selle prioriteediks ja seega see raha ka leitakse.»

Tema hinnangul tuleb hariduse kvaliteedi tagamiseks kehtestada vajaduspõhised õppetoetused, et võimaldada ka vaesematest peredest pärit üliõpilastel kõrgharidust omandada, kavatseb IRL uuendada senist õppetoetuste süsteemi, muutes selle senisest suuremal määral vajaduspõhiseks. «Muudatus viiakse ellu 2012. aastal, selle elluviimine nõuab täiendavalt 110 miljonit krooni aastas,» lausus Lukas.

Tema hinnangul saab Eesti ühiskond olla jätkusuutlik ja majandus maailmas konkurentsivõimeline ainult juhul, kui haridust kvaliteetse õppe tagamiseks piisavas mahus rahastatakse.

«Riik peab tagama ka õppejõudude ja doktorantide töötingimuste ja tasustamise tõstmise vajalikule tasemele. Muidugi tähendab see järgmiseks aastaks juba eelarvesse lisatud üliõpilaskoha baasmaksumuse tõstmise jätkumist ka edaspidi,» ütles Lukas.

Minister kinnitas üliõpilaste esindajatele, et IRL on seadnud kõrghariduse rahastamise suurendamise Eesti ühiskonna üldise ja noorte isikliku edenemise kindlustamiseks oma poliitiliseks prioriteediks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles