Sotsid lisaks koalitsioonileppesse tulumaksuvaba miinimumi tõusu ja valimiskulude piiramise

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra.
Rainer Vakra. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) Tallinna piirkonna juhatus esitas eile õhtul oma ettepanekud koalitsioonilepingu muutmiseks, millest põhilised on tulumaksuvaba miinimumi tõstmine, valimiskuludele ülepiiri seadmine ning kaasava eelarve kehtestamine omavalitsustele.

SDE Tallinna piirkonna esimehe Rainer Vakra sõnul oli piirkonna juhatuse koosolek eile avatud vormis ning vaatamata kesksuvele oli kohale tulnud 35 inimest. «Igal sotsidel liikmel oli võimalik rohujuure tasandil oma ideedega välja tulla,» ütles Vakra Postimehele.

Sotside esimees Jevgeni Ossinovski pöördus eelmisel nädalal erakonna piirkonnaorganisatsioonide poole ja tegi ettepaneku esitada oma ideed koalitsioonilepingu täiendamiseks kolmes põhilises valdkonnas - demokraatiapakett, ääremaastumise vähendamine ning ettevõtluse toetamine ja arendamine.

«Tallinna piirkonna juhatus toetas üksmeelselt tulumaksuvaba miinimumi tõstmist. Teiseks leidsime, et valimiskuludele tuleb panna piirangud. Samuti toodi näiteid nii maailmast kui ka mujalt Eestist, kus omavaltsustes on kaasavad eelarved ka inimesed saavad teha mingi summa ulatuses eelarve koostamisel ettepanekuid. Seda võiks riigi tasandilt omavalitsustele julgemalt ja jõulisemalt delegeerida,» rääkis Vakra.

Tema sõnul jäi Tallinna piirkonna juhatuse koosolekul kõlama mõte, et kogu Eesti maksusüsteem tuleb võtta tervikuna ette ja arutada küsimusi, millele on seni läbi sõrmede vaadatud.

«Meie üldine arusaam on, et see, mis on meid toonud siia, meid enam edasi ei vii. Et tulevikus midagi reaalselt muuta, ei piisa aktsiisi tõstmisest paari sendi võrra. Kogu maksusüsteem tuleb tervikuna üle vaadata. Ka omavalitsustel peaks olema edaspidi suuremad võimalused endale makse kehtestada ja rohkem tulu saada,» märkis Vakra.

Ta märkis, et maksusüsteemi ülevaatamine ei pea tähendama kohe astmelise tulumaksu kehtestamist.

«Vaadates koalitsioonipartnereid, on see üks keerulisemaid teemasid. Aga võiks vaadata erinevaid võimalusi ettevõtete kasumi maksustamiseks, neid võimalusi on mitmeid. Aga selge on see, et 5-10 aasta perspektiivis ei ole  samamoodi aktsiisidega mängides võimalik edasi minna,» lausus Vakra.

Sotsiaaldemokraatide piirkonnaorganisatsioonidel on aega oma koalitsioonileppe täiendamise ettepanekuid juhatusele esitada järgmise nädala esmaspäevani. Esmaspäeval kogunev juhatus vormistab ettepanekud ühtseks paketiks ja volitab erakonna esimeest Jevgeni Ossinovskit suhtlema teiste parlamendierakondade esimeestega, et leida ideedele toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles