Saarts: Kaljuranna valikul järgib Reformierakond avalikkuse ootusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand.
Marina Kaljurand. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Ülikooli politoloogi Tõnis Saartsi hinnangul järgib Reformierakond Marina Kaljuranda välisministri kandidaadiks asetades avalikkuse ootusi.

Saartsi hinnangul lähtuti erakonnas välisministri kandidaadi seadmisel avalikkusest tulnud signaalidest, et ei soovita sellel kohal näha karjääripoliitikut, kes on välispoliitikast suhteliselt kaugel.

«Praegu pole Reformierakond sellises positsioonis, et hakata sellele kohale panema näiteks Valdo Randperet või Jürgen Ligit või Kalle Pallingut või ükskõik kedagi teist, kes välispoliitika teemadel pole kunagi sõna võtnud,» ütles Saarts BNSile.

Tema sõnul on kõigile selge, et karjääripoliitiku ministriks panek ei vastaks avalikkuse ootustele ja seda taibatakse ka Reformierakonnas. «Minna räigesse vastuollu avalikkuse ootustega pole praegu väga tark valik, arvestades Reformierakonna langevat populaarsust,» lisas Saarts.

Ta tõdeb, et Kaljuranna valitsuse toomine võib valmistada tuska mõne poliitiku isiklikele ambitsioonidele. «Samas kui isiklikud ambitsioonid hakkavad erakonna strateegilistest eesmärkidest üle käima, siis erakond laguneb. Usun, et Reformierakonna poliitikud on piisavalt distsiplineeritud mõistmaks, et nende isiklikud emotsioonid ja ambitsioonid ei saa üle käia erakonna strateegilistest valikutest,» rääkis Saarts.

Ta ei osanud prognoosida, kas uus minister astub ka erakonda. «Varasemad ministrid astusid erakonda. Kas temalt seda nõutakse, ma arvan, et see oleneb tema isikust ja Reformierakonna poliitikast,» lisas Saarts.

Välisministri kandidaadina välja pakutud Eesti endine suursaadik USAs ja Venemaal Marina Kaljurand osaleb reedel Reformierakonna juhatuse koosolekul, mis viitab üheselt tema ministrikandidaadi staatusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles