Kallas: uus välisminister peab tundma valdkonda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Tairo Lutter

Reformierakonna aseesimehe, eurosaadiku Kaja Kallase hinnangul peaks uus välisminister olema praegust pingelist välispoliitilist olukorda arvestades valdkonnaga hästi kursis, samuti peab tal tõenäoliselt olema ka riigikogu mandaat.

Kallas ütles välisminister Keit Pentus-Rosimannuse tagasiastumist kommenteerides, et tegu oli riigimeheliku otsusega, sest Autorollo pankrotimenetlusega tegelemine hakkaks ilmselt ministritööd segama. «Kindlasti on selle menetlusega tegeleda lihtsam, kui ei ole minister,» lausus ta.

Kallase sõnul on uue välisministri isiku üle vara spekuleerida. Küll pidas ta oluliseks, et arvestades pingelist olukorda kõikidel välispoliitilistel rinnetel, tunneks ja teaks uus minister välispoliitika valdkonda.

Küsimusele, kas ta oleks ka ise valmis sellesse ametisse asuma, vastas Kallas, et Pentus-Rosimannuse tagasiastumine on väga värske uudis ja seetõttu ei ole ta sellele mõelnud. Vastava ettepaneku saamist pidas ta samas ebatõenäoliseks, sest ei kandideerinud kevadistel riigikogu valimistel ja seetõttu puudub tal ka riigikogu mandaat. «Eelmise valitsuse koostamisel oli see põhiline argument,» ütles ta.

Ringkonnakohtus eile Autorollo pankrotiasjaga seoses vastutavaks tunnistatud Pentus-Rosimannus esitas täna peaministrile tagasiastumisavalduse, öeldes, et lugupidamine Eesti riigi ja tema institutsioonide vastu ning arusaam euroopalikust poliitilisest kultuurist ei luba tal kujunenud olukorras teisiti käituda.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ütles täna ajakirjanikele, et hakkab juhatuse liikmetega konsulteerides uue välisministri kandidaati otsima esimesel võimalusel. Ministrikandidaadi peab nimetama Reformierakonna juhatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles