Emor: Vabaerakond tõusis juunis populaarsuselt teiseks erakonnaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uudisteagentuuri BNS tellitud TNS Emori uuringu kohaselt tõusis Vabaerakond Keskerakonna järel populaarsuselt teiseks erakonnaks.

Kui uuringu järgi toetas aprillis-mais Vabaerakonda 18 protsenti, siis juunis 19 protsenti. Reformierakonna toetus langes samal ajal 19 protsendilt 18 protsendile. Seega tõusis Vabaerakond populaarsuselt teiseks erakonnaks ja Reformierakond langes kolmandaks.

Kõige populaarsem erakond on märkimisväärse edumaaga jätkuvalt Keskerakond, mille toetus ulatus juunis 26 protsendini. Võrreldes aprilli ja maiga Keskerakonna toetus ei muutunud.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus langes juunis võrreldes aprilli ja maiga ühe protsendipunkti võrra 16 protsendile ja erakond säilitas toetuse pingereas oma neljanda koha.

Populaarsuselt viiendal kohal oli Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), mille toetus tõusis võrreldes aprilli ja maiga ühe protsendipunkti võrra üheksale protsendile.

Valitsuskoalitsiooni väikseim toetus on Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL), mida toetas sarnaselt aprilli ja maiga kaheksa protsenti.

Allapoole valimiskünnist jäid Erakond Eestimaa Rohelised kolme ning Eesti Iseseisvuspartei ja Rahva Ühtsuse Erakond võrdselt ühe protsendiga. Roheliste toetus jäi võrreldes aprilli ja maiga samaks, Iseseisvuspartei ja Rahva Ühtsuse Erakonna toetus tõusis ühe protsendipunkti võrra.

Reformierakonna, SDE ja IRL-i valitsuskoalitsiooni toetus on uuringu kohaselt jätkuvalt madal, ulatudes vaid 43 protsendini. Võrreldes aprilli ja maiga on koalitsiooni toetus veel ühe protsendipunkti võrra langenud.

Oma erakondlikku eelistust ei osanud juunis öelda 24 protsenti küsitletutest, mida on võrreldes aprilli ja maiga neli protsendipunkti enam.

TNS Emor küsitles kokku 1323 valimisealist kodanikku vanuses 18-74 aastat, neist 401 kodudes ja 922 interneti teel. Küsitlus toimus 10.-17. juunini. 1. märtsil toimunud riigikogu valimistel sai Reformierakond 27,7 protsenti häältest. Keskerakond sai 24,8, SDE 15,2, IRL 13,7, Vabaerakond 8,7 ja EKRE 8,1 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles