Valitsus võttis opositsioonilt võimaluse öö läbi juntida

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann / Postimees

Valitsus sidus täna erakorralisel istungil maksumuudatuste, lapsetoetuste tõusu ja madalapalgaliste tagasimakse süsteemi eelnõu vastuvõtmise usaldusküsimusega, mis võtab opositsioonilt võimaluse nende arutelu muudatusettepanekute hääletamise ja vaheaegade võtmisega venitada.

Ainuüksi maksuseadusi muutvale eelnõule, mis näeb muu hulgas ette nii alkoholi- ja tubakaaktsiisi kui majutusteenuste käibemaksu tõstmist, sotsiaalmaksu langetamist ning maksuvaba tulu määra suurendamist, on opositsioon esitanud pea 200 muudatusettepanekut.

Kui usaldusküsimusega seotud eelnõud ei leia parlamendis toetust, astub valitsus tagasi.

Kuna Keskerakond soovis täiskogus kõik need läbi hääletada ja võtta hääletuste eel ka 10-minutilisi vaheaegu, ei oleks parlament tänasel istungil maksueelnõust kaugemale jõudnud.

Valitsuse nüüdne otsus tähendab, et kolme koalitsioonilepingust tuleneva eelnõu arutelu jääb tavalisest märgatavalt napimaks. Eelnõude arutelul esineb esmalt riigikogu ees valitsuse esindaja, seejärel on läbirääkimised ja siis lõpphääletus. Muudatusettepanekute läbivaatamist usaldusküsimusega seotud eelnõude puhul ei toimu.

Eelnõude arutamiseks kutsus riigikogu esimees esmaspäeval kella 11ks kokku täiendava istungi, mille päevakorras on lisaks usaldusküsimusega seotud eelnõudele ka põlevkivi kaevandamist reguleeriva eelnõu teine lugemine.

Brüsselis viibiva peaminister Taavi Rõivase sõnul on eelnõude sidumine usaldushääletusega reaktsioon opositsiooni algatatavale umbusaldusavaldusele. «Valitsusliit oli valmis eelnõusid riigikogus sisuliselt arutama, kuid opositsiooni otsus umbusaldusavaldus esitada ei jäta meile valikut,» ütles ta valitsuse teatel.

Rõivase sõnul on valitsuse tänane otsus kantud ka soovist peatada opositsiooni venitamine, mille eesmärk on nurjata maksumuudatuste jõustumine. Nimelt peavad need uuel aastal jõustumiseks olema vastu võetud hiljemalt juuni lõpuks. «Opositsiooni umbusaldusavaldus ja venitamistaktika ei jäta muud võimalust, kui siduda valitsuse plaan, mis sisaldab lastetoetuste tõusu, tööjõu maksukoormuse langetamist ja madalapalgaliste maksutagastust, usaldushääletusega,» lisas Rõivas.

Opositsioonilise keskfraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul tähendab valitsuse otsus, et riigikogul ei ole võimalik eelnõusid edasi arutada ning seega jääb plaanitud kujul ära ka tänane ööistung. «Kui pole teemasid, mida arutada, siis ei ole ka istungit,» nentis ta.

Simson avaldas arvamust, et kolme erineva eelnõu sidumine usaldusküsimusega näitab valitsuspartnerite omavahelist usaldamatust. Näiteks madalapalgaliste maksuskeem on paljude reformierakondlaste arvates läbi töötamata ja toores, märkis ta. «Ju siis IRL sidus omapoolse valitsuslojaalsuse sellega, et ilma igasuguste küsimusteta ka nende seadus vastu võetaks,» leidis Simson.

Ühtlasi kinnitas ta, et usaldusküsimusega sidumine ei muuda opositsiooni plaani algatada homme hommikul Reformierakonna esimehe ja peaministri Taavi Rõivase umbusaldusavaldus. «Ma ei näe küll, et selline samm kuidagi usaldust suurendaks, ilmselgelt vastupidi,» ütles Simson Postimehele ja lisas, et umbusaldusavalduse algatamiseks vajalikud allkirjad on praeguseks juba koos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles