Maksude kobareelnõule tehti paarsada muudatusettepanekut

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson ja Jüri Ratas.
Kadri Simson ja Jüri Ratas. Foto: Liis Treimann

Täna kell 16 oli tähtaeg esitada muudatusettepanekuid koalitsiooni maksupaketti puudutavale seaduseelnõule ning neid laekus kokku 201, mis tähendab, et sel kolmapäeval on oodata ööistungit.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon esitas valitsuse algatatud maksutõusude seadusele 97, Vabaerakond 11 ja EKRE 82 muudatusettepanekut. Omapoolseid muudatusettepanekuid tegid veel keskerakondlased Martin Repinski, Kersti Sarapuu ja Martin Helme EKREst.

Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on kobareelnõuna menetlusse antud maksupakett toores ning rahva heaolu halvendav.

«Meie muudatusettepanekud näevad ennekõike ette kütuseaktsiisi tõusu ning majutusasutuste käibemaksumäära kasvatamise ära jätmist. On selge, et antud sammud halvendavad inimeste heaolu ning nendeks puudub mandaat. Meie ettepanek on jätta esmalt ära tarbetu sotsiaalmaksu ühe protsendiline langetus ning sellega koos saaks ära jätta ka kütuseaktsiisi ning majutusasutuste käibemaksumäära tõstmise,» sõnas Simson.

Simsoni sõnul on ühe esitatud muudatusettepaneku eesmärgiks tulumaksuvaba miinimumi plaanitust kiirem tõstmine.

«Tänane valitsuskoalitsioon plaanib tõsta tulumaksuvaba miinimumi 205 euroni. Olgugi et tõus on kahtlemata tervitatav, näeme, et seda saaks teha veelgi suuremal määral. Reformierakonna lubadus enne valimisi oli tõsta tulumaksuvaba miinimum 300 euro peale. Sellises ulatuses tegime ka meie oma muudatusettepaneku,» lõpetas Kadri Simson.

Maksumuudatuste kobareelnõuga kehtestatakse sotsiaalmaksu määraks senise 33 protsendi asemel 2017. aastal 32,5 protsenti ja 2018. aastast alates 32 protsenti. Eelnõu näeb ette tubaka ja alkoholiaktsiisi tõstmise järgnevatel aastatel. Eelnõu näeb ette kütuseaktsiisi tõusu algselt planeeritud nelja aasta asemel kolmel järgneval aastal. Eelnõu teine lugemine on planeeritud sellel kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles