Tsahkna: selles erakonnas ei ole kohta manipulatsioonidel ja ebaausatel võtetel

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Respublica Liidu näo taastamiseks, peab partei saama taas usaldusväärseks partneriks omaenda liikmetele, tõrjudes endast välja ebaaususe ja manipulatsioonid, mainis uueks erakonna esimeheks valitud Margus Tsahkna oma võidukõnes.

Head erakonnakaaslased!

Tänan Teid mulle antud usalduse eest! Tänan ka Jaan Männikut, et Ta kandideeris erakonna esimehe kohale. Nii tekkis konkurents ja valik erakonna liikmete jaoks. Valimised on möödas ja nüüd saame minna edasi.

Me peame rääkima poliitikast ja erakonnast. Enne kui aga saame rääkida poliitikast, peame rääkima erakonnast.

Eesti valib järgmisel aastal presidenti ja ülejärgmisel aastal kohalike omavalitsuste volikogusid. Erakond peab minema neile valimistele vastu, nagu minnakse lahingusse: teadlikuna oma võimetest, korrastatult, selgete eesmärkidega ja ühtse meeskonnana.

Ilma selge visiooni ja juhtimiseta ning usalduse puudumisega iseendi keskel läheme juba ette kaotama. Väga raske on võidelda, kui rünnak võib tulla su enda selja tagant.

Selleks, et suudaksime kaitsta oma põhimõtteid ja võita taas nende valijate usalduse, kellega me samu väärtusi kanname ning olla löögijõulised, peame  alustama koduste asjade kordategemisest. Oma erakonnast. Me peame tundma oma kaaslasi ja jagama samu eesmärke, et  erakonnas saaks taastuda liikmetevaheline usaldus. Olen teinud oma ettepanekud sisedemokraatia parandamiseks. Me veel ei tea, kas need on piisavalt radikaalsed või peame otsima veelgi kangemat rohtu. Aga ühes olen kindel – selles erakonnas ei ole kohta manipulatsioonidel ja ebaausatel võtetel.

Meie töö tänasest on väga selge teadmiseni jõudmine, kes me oleme ja mida me korda saata soovime. Me peame ka teadma seda, kes me ei ole, ja mida me kindlasti ei tee.  Ainult nii saame erakonnana olla arusaadavad iseendale, oma valijatele, Eesti avalikkusele ja teistele poliitilistele jõududele.  IRL peab oma näo taastamiseks saama taas usaldusväärseks partneriks omaenda liikmetele, tõrjuma välja ebaaususe ja manipulatsioonid. Need on usalduse kaotamise põhjused. Nendel põhjustel räägime me ka juhtimiskriisist.

Ma seisan siin, sest usun, et kui me valime muutused ja suure töö, siis on IRLil veel lootust. Kuidas edasi? Millised on need hoovad, mida liigutades saame Eesti elu edasi viia? Täna kanname valitsusvastutust ning meid seovad kokkulepped, mis on loomulik iga koalitsioonivalitsuse puhul. Palju on räägitud koalitsioonilepingu avamisest. Olen öelnud, et kui leiame selleks vajaduse, siis selle ka avame. Aga see saab sündida ainult lähtudes Eesti vajadustest ja IRLi maailmavaatelisest huvist. Isamaaline valitsus on võimalik ainult koos meiega ja see on vastutus, mida me peame kandma koalitsioonis.

Täna tahan aga teile rääkida pigem sellest, mis mulle muret teeb ning mida peame oma poliitikat ning tulevikku kavandades silmas pidama. Eesti kõige sügavamast probleemist - demograafiast.

Meie rahvastik vananeb, lapsi sünnib vähe ja tööjõudu napib. Me peame aitama täituda nende vanemate unistustel, kes soovivad oma perre kolme ja enamat last.

Pagulastest. IRLi seisukoht on, et me peame ise otsustama, kui palju pagulasi suudab meie riik vastu võtta. Loomulikult on Euroopa mure ka meie mure, sest meie ise olemegi Euroopa. Meil pole võimalik iseendale selga pöörata. Kuid Eesti riigile peab jääma ka sõnaõigus sellistes otsustes.

Eesti elu edasiviimiseks on vajalik tugev ja arenev majandus. See tähendab stabiilset ning ettearvatavat maksukeskkonda. Kui ettevõtjad ütlevad, et palun jätke meid rahule ning laske meil oma tööd teha, on midagi väga viltu. Isegi kui numbrid näitavad ja statistika räägib teist keelt, on väga oluline, et ettevõtjad tunneksid end Eestis kindlalt ja ettevõtluse alustamine oleks soositud. Maailma erinevates väljaannetes tuuakse meid välja kui ühte parimat kohta, kus start-upi alustada, kuid start-upist ettevõtteks saamine enam nii lihtne ei ole. IRL peab seisma väikeste ja keskmiste ettevõtjate huvide eest. Just nemad loovad töökohti ning vastutavad ka oma töötajate ning nende perede eest.

Meie erakond on tuntud selle poolest, et me suudame teha suuri reforme. Haldusreform ja riigireform, mis on meie koalitsioonilepingus, on vaja ära teha. Meil ei ole aega, peame kohe tegutsema, et need suured otsused ellu viia. Ülereguleerimine ja bürokraatiat tuleb vähendada selleks, et meie inimeste vaba tahe ning initsiatiiv saaks uuest elu edasi viia.  

 Eesti valikud, mis paljuski tehti Isamaa esimese valitsuse poolt rohkem kui 20 aastat tagasi, on meile kindlustanud julgeoleku ja kaitstuse. Täna on see tähtis kõigile, Isamaa ja Res Publica Liidu jaoks on see olnud alati selge, see on osa meie DNA-st. Veel mõni aasta tagasi arutati Eestis kaitsekulude vähendamise ja palgaarmee üle. Kui meie esimees Urmas Reinsalu küsis oma USA kolleegilt nende vägede ja tankide järgi, sattusime erakonnana nii mõnegi poliitiku mõnituste alla. Nüüd ei mahu need inimesed tankisoomusele ära, et teha endast selfiesid sotsiaalmeedia jaoks. See on tõestuseks, et õigete asjade eest seistes, ka vastutuult, on võimalik Eesti huve kaitsta.

Meie erakonna jaoks on väga tähtis hariduspoliitika - selline, mis hoiab elus keele ja kultuuri, samas avab uksed eneseteostuseks mis tahes valdkonnas, kus iganes terves maailmas. Kui meie kooliõpilased hiilgavad PISA-testis, kuid samas kurdavad, et ei taha koolis käia, siis peame endilt küsima, kus me vea oleme teinud. Silmad peavad särama nii lapsel kui õpetajal. Alamotiveeritud õpetajal silmad ei sära ja on selge, et nii see jääda ei saa.

Ma tõin teie ette suure hulga probleeme ja hulga tööd, mis tuleb meil ühiselt ära teha. Oleme rääkinud erakonna nimest. Ma olen nõus, meie tänane nimi IRL ei väljenda valijatele meie maailmavaadet. Mulle on südamelähedane Isamaa nimi. Pelgalt nimevahetamine meid aga ei aita. Enne, kui nime vahetame, peame palju tööd ära tegema. Isamaa nimi tuleb meil välja teenida. 

Meid ootab ees suur töö. Töö Eesti nimel, töö isamaa nimel!

Minge Teie koju oma perede juurde, mina lähen oma perega Rakverre meeste tantsupeole tantsima!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles