Strandberg: Eesti vajab lootepoliitikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loode
Loode Foto: SCANPIX

Riigikogu liige Marek Strandberg (rohelised) kirjutab oma blogis, et loote seisund ja areng pole ainult geneetiliselt määratud, vaid seda mõjutab nii keskkond kui emaga toimuv. Seetõttu peab ta õigeks kaaluda noorte ja hariduspoliitika kõrval vajadust ka lootepoliitika järele.

«Toitu vitsutavate emade lastel on kalduvus saada ka täiskasvanult ülekaalulisteks,» toob Strandberg näite. Uuringud on näidanud, et lisaks ohtrale rasvasele ja rafineeritud toidule suureneb südamehaiguste risk ka vaeses ja toiduvaeses keskkonnas elava lapseootel ema puhul. «Loote arengus on esmatähtis aju areng ja toidu puudujääk räsibki südamearengut.»

«Ajalooliste ja stressirohkete muutuste ajal sünnib rohkem skisofreeniale kalduvaid lapsi. Suhkrumaias rase seab oma lapsele teist tüüpi diabeedilõksu,» toob Strandberg teisi näiteid ja lisab: «Kas siin pole koht arutada siiski magusamaksu üle?»

«Liigsel maiustamisel on sarnasusi nii liigse napsutamise kui suitsetamisegagi. Loomulikult ei tähenda see seda, et magusamaks viiks rasedatelt kommiisu, aga keegi peab ju magusaliiaga tekkivat eelarvekoormust leevendama,» põhjendab ta. «Magusahäda selline teadvustamine paneks ehk tõesti mõtlema siis ka parema ja tervislikuma toiduratsiooni peale.»

Teisalt on olemas toite, mille söömine tähendab ihus kasvava järglase jaoks suuremat kindlust vähi ning kantserogeenide vastu.

«Nii ei olegi küsimus mitte ainult selles, milline on kool, kodu ja lasteaed vaid ka selles, et milline on loote ja tema kandja elu,» järeldab Strandberg.

«Nii ongi koht arutama hakata noorte ja hariduspoliitka, töötute ja töötajate teemade kõrval ka aina selgemalt välja joonistuvat vajadust lootepoliika järele. Lendav ja vastupidav lennukki tehakse valmis ennekõike kvaliteetsest metallist, mitte ei pühenduta rabeda ja laguneva sõiduvahendi pidevale parandamisele,» selgitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles