Kukk: ööistungite maksumus võib küündida 15 000 euroni

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson paari aasta tagusel ööistungil.
Kadri Simson paari aasta tagusel ööistungil. Foto: Toomas Huik / Postimees

Reformierakonna peasekretär, riigikokku kuuluv Martin Kukk märkis, et kui opositsioon jätkab ka järgmisel nädalal parlamendis venitamistaktika kasutamist, võivad ööistungid maksma minna kuni 15 000 eurot.

Kukk kirjutas suhtlusvõrgustikus Facebook, et riigikogu ööistungitest tunnevad ilmselt rõõmu põhiliselt saadikud ise. «Ehkki tegemist on üsna sportliku ja lõbusa ettevõtmisega, lähevad need maksumaksjale täiendavalt maksma sel kevadel circa 15 000 eurot, kui nii edasi jätkub,» märkis ta eelmiste ööistungitega seotud kuludele viidates.

Kukk ütles Postimehele, et opositsioonil peab olema võimalus teha oma ettepanekuid, saada küsimustele vastuseid ja väidelda. «Seda ka riigikogu tööformaat võimaldab. Aga aega ning suurt hulka maksumaksja raha tuulde laskvaid 10-minutilisi sisutühju vaheaegu võttes viib opositsioon kogu tähelepanu oma argumentidelt arulagedale juntimisele, mis ei võimalda pidada konstruktiivset väitlust,» lausus ta.

Opositsioon alustas venitamistaktika kasutamist eile kell 14 alanud istungil mahuka kindlustegevuse seaduse eelnõu teisel lugemisel. Pika küsimuste-vastuste vooru ja fraktsioonide sõnavõttude järel palusid opositsioonisaadikud järjest läbi hääletada eelnõule esitatud muudatusettepanekud ning võtsid hääletuste eel 10 minutit vaheaega.

Hommikul kella neljaks lõpetas riigikogu ka valitsuse algatatud ja palju eriarvamusi tekitanud maksumuudatuste, madalapalgaliste iga-aastase tagasimakse süsteemi ning lapsetoetusi tõstva eelnõu esimese lugemise.

Maksumuudatustele vastuseisu avaldanud Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson kinnitas eile, et opositsioon kavatseb venitamist jätkata ka järgmisel nädalal, mil peaks toimuma maksumuudatuste teine lugemine.

Tema sõnul ei saa erakond maksumuudatuste kobareelnõu toetada, sest paketi mitmed muudatused halvendavad Eesti inimeste heaolu. «Paketis on häid asju nagu tulumaksuvaba miinimumi kasvatamine, mida kindlasti eraldi eelnõuna sooviksime toetada, kuid kui kobarana on seal juures ka kütuseaktsiisi kasvatamine ja majutusasutuste käibemaksumäära tõus, ei saa me seda toetada. Me oleme püüdnud koalitsioonile sõnadega selgeks teha, et nende algatatud seaduspakett tuleb katkestada ja jagada kolmeks, nagu ta valitsuses kooskõlastusel oli, kahjuks seni tulutult,» ütles Simson.

Teiseks lugemiseks on opositsioon lubanud esitada eelnõule hulga muudatusettepanekuid, mille hääletamisele on koos vaheaegade pidamisega võimalik kulutada palju tunde. Lisaks kasutab opositsioon venitamiseks läbirääkimisi: kui eelnõu esimesel ja kolmandal lugemisel saavad sõna võtta vaid fraktsioonide esindajad, siis teisel lugemisel võivad kuni kaheksa minuti pikkuse kõnega esineda kõik riigikogu saadikud.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Urve Tiidus ütles eile õhtul Postimehele, et koalitsioonisaadikud on arvestanud, et eelnõude teine lugemine kestab ilmselt kauem kui üks öö. Riigikogu kevadistungjärgu viimane korraline istung toimub aga järgmisel neljapäeval. Seetõttu kavandatakse tema sõnul 15. juunile erakorralist istungjärku, et valitsuse algatatud eelnõud saaksid vastu võetud.

Näiteks 2013. aasta novembris nõudsid toona opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna venitamise tõttu riigikogus toimunud ööistungid ligi 6500 eurot lisaraha, mis maksti riigikogu kantselei teenistujatele ületundide eest. Kuna lastetoetuste tõstmist taotlenud opositsioonipoliitikud palusid riigieelarve eelnõu teisel lugemisel kõigi muudatuste hääletamist ning võtsid hääletuste eel vaheaegu, kestis eelnõu arutelu 13. novembri pärastlõunast järgmisel päeval kella 13ni ning jätkus veel kahel lisaistungil, mis kestsid vastavalt kaheksa ja 12 tundi.

2012. aasta lõpus kulus opositsioonilise Keskerakonna venitamise tõttu riigikogus peetud ööistungitele aga rohkem kui 15 000 eurot. Toona toimus elektriaktsiisi alandamist nõudnud poliitikute venitamise tõttu kolm peaaegu ööpäeva kestnud istungit. Lisaks venisid öötundidesse võimuliidu ettepanekul kokku kutsutud lisaistungid, mis kestsid vastavalt 17 ja 12 tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles