Rüütli korraldaks sotside töörahu tagamiseks sisedemokraatia talgud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahkuv peasekretär, kultuuriminister Indrek Saar, Karel Rüütli ja Rainer Vakra.
Lahkuv peasekretär, kultuuriminister Indrek Saar, Karel Rüütli ja Rainer Vakra. Foto: Erik Prozes / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimeheks tagasi kandideeriva Sven Mikseri peasekretärikandidaadi Karel Rüütli hinnangul tuleb erakonna organisatsiooni juhtimises teha muudatusi, muu hulgas soovib ta korraldada töörahu taastamiseks juba juuni keskpaigas suure sisedemokraatia talgupäeva.

Rüütli märkis kolmapäeval erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et kaalus peasekretäriks asumise ettepanekut pikalt ja põhjalikult, kohtus paljude piirkonna- ja osakonnajuhtidega ning helistas läbi arvukalt aktiivseid liikmeid, et saada tagasisidet ja infot erakonna võimalike arengute ja tänaste probleemide kohta.

«Pean ausalt tunnistama, et viimaste kuude sündmused ja arengud on ka minus tekitanud mõningast rahulolematust. Ühest küljest jäi isiklik tulemus valimistel oodatust tagasihoidlikumaks, kuid teisalt on ka viimaste kuude suhtlus organisatsiooni sees olnud puudulik. Siinkohal ei taha ma kellegi suunas näpuga näidata, sest tänase juhtkonna liikmena oleksin pidanud ka ise ehk suurema initsiatiivi haarama,» kirjutas erakonna praegune aseesimees.

Peasekretäriks kandideerimise ettepanekule vastas Rüütli enda sõnul jaatavalt, sest arengud SDEs lähevad talle korda. Tema hinnangul vajab erakonna organisatsiooni juhtimine ümberkorraldusi. «Erakond on elav organism, mille vajadused ning ka ootused ajas muutuvad. Vastavalt sellele peab muutuma ka töökorraldus,» märkis ta.

Rüütli sõnul toimus erakonnas organisatsiooniline muutus eelmisel aastal, kui SDE sai koalitsiooni ja suur osa erakonnasisesest ressursist suunati valitsusvastutuse õnnestumisele. «See oli suur väljakutse meile kõigile. Teisalt oli see ka väga julge samm, millega sooviti eelkõige tõestada nii sisemiselt kui ka väljapoole, et saame valtsemisvastutusega hakkama,» lausus ta.

Lisakoormus langes tema sõnul erakonna büroole seoses valimiskampaania ettevalmistamisega, mis nõudis samuti tähelepanu ja ressurssi. «Pidime reorganiseerima organisatsiooni, et saada hakkama nii valitsuses olemise kui kampaania eestvedamisega. Usun, et enamik erakonna liikmeid mõistab ja saab aru, et büroos, fraktsioonis ja ministrite juures töötanud tugipersonal, mida on paljude teiste erakondadega võrreldes oluliselt vähem, sai oma ülesannetega hästi hakkama, sest läksime ju valimistele vastu koalitsioonierakonnana ja suutsime oma positsiooni säilitada,» märkis Rüütli.

Vajalikest ümberkorraldustest nimetas Rüütli esimesena organisatsiooni edasiarendamist. Selleks tuleb tema hinnangul suurendada piirkonnajuhtide kaasatust erakonna juhtimises, kasvatada osakondade arvu ning jätkata erakonna aktiivsete liikmete kaasamist, kasutades nii praeguseid online-kanaleid kui senisest enam otsesuhtlust. 

Samuti tuleb tema sõnul jätkata erakonna Roosiaia traditsiooni, kus kõik partei omavalitsusjuhid ja ministrid saavad infot vahetada ja kohtuda, ning riigikogu fraktsiooni ja büroo väljasõite erakonna piirkondadesse. «Erakond peab senisest enam kaasama oma poliitikate kujundamisse väikese ja keskmise suurusega ettevõtjaid, sest nende hulgas on palju sotsiaalse närviga inimesi ning nende nõu ja abi on meil hädasti vaja. Käivitame ettevõtjate ümarlaua,» märkis ta.

Erakonna nähtavamaks muutmiseks, inimeste koolitamiseks ja tagasiside saamiseks peab Rüütli vajalikuks jätkata ka tänavakampaaniate korraldamist. Lisaks vajab tema hinnangul pidevat arendamist erakonna sisedemokraatia. Selleks teeks ta peasekretärina programmi- ja põhikirjatöörühmale ettepaneku analüüsida erakonna sisedemokraatia korraldust ja sisevalimiste korda ning teha muudatusteks ettepanekud. «Korraldame töörahu taastamiseks kohe suure sisedemokraatia talgupäeva 13.–14. juunil, kus üheskoos arutame, kuidas järgmise kahe aasta jooksul ühiselt erakonda arendada,» pakkus Rüütli.

Erakonnakaaslastele saadetud pikas kirjas rõhutas ta veel vajadust tõhustada sisekommunikatsiooni, toetada kohalikke eestvedajaid meediasuhtluses ning arendada noorte-, naiste- ja vanemate organisatsiooni. Ka tuleks tema hinnangul parandada erakonna juhtkonna, riigikogu fraktsiooni, nõunike ja liikmete koostööd ja infovahetust.

«Erakonnana oleme tugevad siis, kui hoiame kokku, lubame endale debatte, eriarvamusi, kuid siiski hoiame lõppkokkuvõttes üksteist. Erakonnas on olnud ja on ka praegu väga palju häid inimesi. Meie ülesanne on, et neil tekiks ja jääks tugev side selle organisatsiooniga, et ühise jõuna olla meeskond ja kehtestada end poliitikas,» lisas Rüütli.

SDE-le valib kaheks aastaks esimehe, aseesimehed ning juhatuse, revisjonitoimkonna, põhikirja- ja programmitoimkonna, valimistoimkonna ja aukohtu uue koosseisu järgmisel laupäeval Pärnus kogunev üldkogu. Lisaks kinnitab üldkogu esimehe ettepanekul uue peasekretäri.

2010. aastast SDEd juhtinud Mikseri vastaskandidaat Jevgeni Ossinovski näeks uue peasekretärina endist riigikogu liiget Inara Luigast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles