IRLi juhiks pürgiv Jaan Männik: vaja on suuri muudatusi, kuid neist on veel vara rääkida

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Eesti Panga nõukogu esimees ja telekomi juht Jaan Männik hakkab kuuluma Estonian Airi asendava lennufirma nõukokku.
Endine Eesti Panga nõukogu esimees ja telekomi juht Jaan Männik hakkab kuuluma Estonian Airi asendava lennufirma nõukokku. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juhiks pürgiv endine Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik (70) on kindel, et erakond vajab suuri muudatusi, aga milliseid täpsemalt, on tema sõnul veel vara rääkida.

Männik kinnitas, et reedeks, mil tuleb kinnitada IRLi esimehe ja eestseisuse kandidaadid, on temast saanud ka erakonna liige. «Andsin Aivar Kokkile (IRLi eestseisuse ja volikogu liige - toim) avalduse, millega astun IRLi liikmeks. Tema ajab seda asja ning reedeks peaks valmis olema,» kinnitas Männik.

Viimastel riigikogu valimistel Vabaerakonna poolt hääletanud mees kinnitas, et ise ta IRLi esimeheks kandideerimiseks soovi ei avaldanud, vaid seda võimalust pakkus talle grupp inimesi IRLi seest, kelle sõnul vajab erakond suuri muudatusi ja kelle nägemusel sobiks neid läbi viima just tema.

«See grupp toetab mind, kuna olen väga kaua ettevõtluses töötanud, ja ettevõtluses on nii, et kui sul on vaja ühes struktuuris läbi viia suuri muudatusi, siis on tihtipeale parem, kui uus juht tuleb väljast,» selgitas Männik, kes peab seda, et ta pole IRLiga varem seotud olnud, enda suureks eeliseks.

«Olen parempoolsete vaadetega inimene ja pean lugu sellest, kuidas IRL on alati Eesti lippu kõrgel hoidnud

«Uus juht, kes tuleb väljast, ei ole seotud erakonna ajalooga, praeguste strateegiate ega igasuguste otsustega, mis on hiljuti tagatubades tehtud, vaid uus juht saab läheneda sellele väljastpoolt tulijana, et mida siis ikkagi teha on vaja,» nentis ta.

Küsimusele, millised oleksid siis need suured muudatused, mida aina langeva reitinguga erakond vajaks, vastas Männik, et neist räägib ta siis, kui on juhatuse esimeheks valitud.

«Minu juhtimiskogemus ütleb seda, et ära tule ja hakka rääkima olukorrast enne, kui sul pole olnud eriti võimalik süveneda sellesse, mida täpselt teha tuleb,» ütles ta.

«Kui ma valituks osutun, siis ma räägin nende inimestega, kes on täna erakonna liikmed, kes on täna valitsuses. Räägin sellest, kuidas nemad hindavad antud olukorda. Usun, et paljud neist leiavad, et IRLis on vaja muudatusi. Alles siis hakkame arutama neid küsimusi,» lisas Männik, et detailse programmiga ei hakka ta enne välja tulema.

Siiski nimetas ta kõige olulisema küsimuse, millega kindlasti tema sõnul tegeleda tuleks. Selleks on Eesti demograafiline olukord.

«See, et inimesed Eestist ära lähevad, on seotud meie palkadega, ja siinkohal tuleb midagi ette võtta,» märkis ta. «Minu arvates ei saa Eesti aktsepteerida seda, et inimene teeb 40 tundi nädalas tööd ja ta ei ela oma palgast ära. See on üks olulisemaid küsimusi. Leian, et aus inimene, kes teeb ausalt 40 tundi nädalas tööd, peab oma palgast saama ära elada.»

Tema sõnul peaks seega kindlasti arutama, kuidas arendada ettevõtlust. «Kui me tahame kõrgemaid palkasid maksta, siis peame mingil määral ettevõtlust ümber struktureerima,» nentis ta, lisades, et see on aga väga keeruline küsimus. «See ei ole nii, et ma mõne lausega ütlen, mida teha tuleb. See on äärmiselt keeruline.»

Männik ei soovinud kommenteerida ka koalitsioonilepinguga seonduvat. Kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimeheks pürgiv Jevgeni Ossinovski on selgelt välja öelnud, et pärast seda, kui kõik koalitsioonierakonnad on endale uue juhtkonna saanud, peaks koalitsioonilepet hindama värske pilguga ning leppima kokku uutes koostööalustes, siis Männik ütles, et tema ei tahaks selliseid väga konkreetseid küsimusi arutada enne, kui on esimeheks valitud.

Lähiajal on Männikul ees mitmeid kohtumisi IRLi liikmetega. Neil kohtumistel ta pigem kuulab, mida liikmete arvates oleks tarvis erakonnas muuta. «Homme sõidan Saaremaale, ülehomme saan Tamulas mõnes inimesega kokku, neljapäev lähen Jõgevamaale, järgmisel nädalal Põltsamaale, et kohata IRLi inimesi ja arutada erakonna tulevikku,» selgitas ta oma plaane.

«Loodan, et neil kohtumistel tekib arutelu, kus need inimesed räägivad, mida oleks vaja IRLis muuta,» lisas ta.

Männik leidis, et Eesti arenguga tegelemiseks on IRLi esimeheks olemine parim platvorm. Seega eriti kaua ta ei mõelnud, kui pakkumise sai. «Olen parempoolsete vaadetega inimene ja pean lugu sellest, kuidas IRL on alati Eesti lippu kõrgel hoidnud,» põhjendas ta, miks ta ikkagi nõustus IRLi esimeheks kandideerimisega, kui tegelikult viimastel riigikogu valimistel hääletas ta Vabaerakonna poolt.

Kui ta poleks IRLilt pakkumist saanud, oleks ta arvatavasti suvel aja maha võtnud ja mõelnud, kuidas ja mida edasi. «Nüüd ma aega maha ei võta,» märkis ta.

2013. aastal tuli Männik välja uue parempoolse erakonna loomise ideega, olles seisukohal, et Eesti parempoolsusel on kaks arengusuunda: olemasolevad erakonnad kas reformivad ennast või siis peab nende kõrvale tulema uus partei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles