Ossinovski kandideerib Mikseri vastu SDE esimeheks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski, Rannar Vassiljev ja Sven Mikser.
Jevgeni Ossinovski, Rannar Vassiljev ja Sven Mikser. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) aseesimees, riigikokku kuuluv Jevgeni Ossinovski otsustas kandideerida mai lõpus toimuval üldkogul Sven Mikseri vastu erakonna esimeheks.

Ossinovski teatas täna erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et kandideerib esimeheks kindlast soovist muuta erakond tugevamaks. «Me kõik oleme neli aastat teinud erakordset tööd ning saavutanud palju. Sveni juhtimisel oleme teinud tõsise arenguhüppe, tõustes Eesti poliitika meistriliigasse. Kindlasti nõustute minuga, et Sveni panus meie erakonda on olnud hindamatu,» märkis ta.

Samas jäi SDE toetus viimastel valimistel tema sõnul eri põhjustel tugevalt alla ootuste. «Seetõttu küsime endalt, kuidas peaksime täna sotsiaaldemokraatidena edasi minema, et meie hääl kõlaks tugevamalt ning meie ideed jõuaksid teostuseni,» kirjutas ta.

Me kõik tajume reformierakondliku valitsemise tagajärjel tekkinud stagnatsiooni ja poliitilise julguse kadumist, vajalike otsuste edasilükkamist ebapopulaarsuse kartuses või klikihuvi vastuseisu tõttu.

Ossinovski sõnul ei ole küsimus niivõrd selles, kas olla valitsuses või mitte, vaid selles, kuidas anda erakonnale tagasi vajalik eneseusk. «Teeme ju poliitikat mitte selleks, et olla reitingutes populaarne või tagada oma liikmetele töökohti, vaid selleks, et lahendada Eesti ühiskonna ees seisvaid strateegilisi küsimusi. Et Eesti riik ja ühiskond areneks ning oleks hea koht elamiseks mitte ainult ühe valimistsükli, vaid kahekümne, viiekümne ja saja aasta perspektiivis,» märkis ta.

Ossinovski sõnul ootasid Eesti inimesed nendelt valimistelt muutust Eesti poliitikas. «Olime üks selle muutuse vajalikkuse eestkõneleja eelnevate aastate jooksul. Paraku on aga parlamendimatemaatika andnud tulemuseks valitsuskoalitsiooni, mille suuremad sammud – nii head kui halvad – saavad tehtud esimese kahe kuuga. Me kõik tajume reformierakondliku valitsemise tagajärjel tekkinud stagnatsiooni ja poliitilise julguse kadumist, vajalike otsuste edasilükkamist ebapopulaarsuse kartuses või klikihuvi vastuseisu tõttu,» kirjutas ta erakonnakaaslastele saadetud kirjas.

Ta avaldas veendumust, et demokraatliku organisatsiooni liikmetena väärivad sotsiaaldemokraadid seda, et erakonna esimehe kohale kandideeriks rohkem kui üks inimene. See annab tema hinnangul vajaliku tõuke, et arutleda kriitiliselt oma põhiväärtuste ja arengusuundade üle ning ausalt analüüsida tehtut. «Kindlasti peame kuulama ka neid, kes suhtuvad skepsisega praegusesse valitsusliidu leppesse. Usun, et avatus ja demokraatlik organisatsioonikultuur on meie tugevus,» märkis Ossinovski.

Ta tänas kõiki erakonnaliikmeid, piirkondi ja osakondi, kes on talle toetust avaldanud, ning kinnitas, et võtab kandideerimist tõsiselt ning ootab sisukat debatti erakonna tuleviku teemal. Seni on Ossinovski kandidatuuri üles seadnud SDE Viljandimaa ja Valgamaa piirkond.

Pärnus 30. mail kogunev SDE üldkogu valib erakonnale kaheks aastaks esimehe ja aseesimehed ning juhatuse, revisjonitoimkonna, põhikirja- ja programmitoimkonna, valimistoimkonna ja aukohtu uue koosseisu. Lisaks kinnitab üldkogu esimehe ettepanekul ametisse uue peasekretäri.

Aseesimehe kohale on erakonna piirkonnaorganisatsioonid seni esitanud lahkuva peasekretäri, kultuuriministri Indrek Saare, Tartu abilinnapea Kajar Lemberi, ettevõtlusministri Urve Palo, riigikogu fraktsiooni juhi ja praeguse aseesimehe Andres Anvelti, parlamenti kuuluva Rainer Vakra ning Kareda vallavanema Kulno Kleini. Juhatusse on üles seatud Neeme Suure, Anto Liivati, Barbi Pilvre, Lauri Läänemetsa, Hanno Matto, Jaak Juske, Mart Meri, Hannes Hanso, Eiki Nestori, Alo Aasma, Helmen Küti, Urve Palo, Jaanus Marrandi ja Ivari Padari kandidatuur.

SDE praegune esimees Sven Mikser on erakonda juhtinud alates 2010. aasta sügisest. Partei aseesimehed on praegu Andres Anvelt, Jevgeni Ossinovski, Heljo Pikhof ja Karel Rüütli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles