Helme: valitsuse näitas, et ei esinda kedagi peale iseenda

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme
Riigikogu Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Konservatiivne Rahvaerakonna aseesimees ja rahanduskomisjoni liige Martin Helme toonitas, et ükski võimuerakond ei lubanud enne valimisi taolisi maksutõuse.

«Seega ei ole nende kehtestamiseks mandaati, tegemist on silmapaistvalt halva poliitilise kultuuriga,» lisas Martin Helme.

Tema sõnul toovad maksutõusud keskmisele perele kaasa märkimisväärselt suuremad igakuised kulud, kui mistahes koalitsiooni lubadused hüvede näol.

Helme arvas, et planeeritavad aktsiisitõusud kahjustavad Eesti majandust, väike- ja maaettevõtete surve alla jäämise tõttu on oodata tööpuuduse kasvu. Eesti konkurentsivõime halvenemise tõttu on Helme hinnangul oodata ekspordi kahanemist, mis tähendab samuti töökohtade kadu.

Käibemaksu tõstmise tõttu turismisektoris on Helme arust oodata väga olulise eksportiva majandusharu löögi alla jäämist. Seega on tema sõnul oodata suurema maksutulu asemel hoopis maksulaekumiste vähenemist ning riigieelarves mitmete kuluridade (transpordi doteerimine, operatiivsõidukite kütusekulu, avalike hoonete kütmine) suurenemist. Samuti olevat selge risk, et suurenevad mitmed tööpuudusest tingitud riigieelarvelised kulud sotsiaalsfääris. «On oht, et maksutõusude tagajärjel antakse küll tugev hoop eesti majandusele, kuid reaalset eelarvetulude kasvu ei tulegi,» arvas Helme.

Tema sõnul jääb EKREle arusaamatuks, miks valitsus avaliku arvamuse, varasemate lubaduste ja majandusloogika vastaselt ikkagi jätkab maksupaketi läbi surumist. «Meie jaoks on ilmne, et praegune valitsus ei esinda Eestis sisuliselt mitte kedagi peale iseenda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles