Muuli: erakondade noorpoliitikud ajavad suvalist mula

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Peeter Langovits

Ajakirjanik Kalle Muuli leidis, et Eesti erakondades on kerkinud terve põlvkond noori poliitikuid, kelle põhilisi oskusi või omadusi või isegi refleks või automatism on see, et esimene asi, mida nad – perfektselt –  teevad, on ükskõik mis teemal ajada lihtsalt mula, mis üldse asjasse ei puutu.

«Presidendi üleskutset järgides pakuks ka ühe uudissõna välja, nii nimisõnana kui tegusõnana,» rääkis ajakirjanik Anvar Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Parteiametnik, kes toodab mingeid priittooballikke suhteliselt copy-paste tekste, mille põhisisuks on selline geneerilie sõim inimeste või grupi vastu, kes on julgenud nende poliitikaid ja ideid kritiseerida, võiks olla «toobal» (Priit Toobal on Keskerakonna peasekretär - toim.) ja tema tegevus siis vastavalt «toobamine»,» leidis Samost.

«Nädal tagasi Margus Tsahkna Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL) esines sellise priittooballiku sõnavõtuga meie saates kõlanud kriitika peale,» meenutas Samost.

«Me ei heitnud ju IRLile ette neid asju, mille vastu nad ennast pärast kaitsesid,» sõnas Muuli.

«Aga septembris, kui IRL oma küsitlust läbi viis, tegi IRLi toetus läbi täieliku hüppe, järelikult selline petukaup töötab,» tõdes Samost.

«Kui Reformierakond eelmiste valimiste ajal lubas maksuvabu reedeid ja Eestit Euroopa viie jõukama riigi hulka viia, siis see töötas. See oli jabur, ilmselgelt võimatu ja see töötas,» nentis Muuli.

«Inimestele meeldib see, kui neile lubatakse erinevaid asju. IRLi toetuse tõusu põhjus võib olla vabalt see küsitlus,» sõnas Muuli.

«Praegu on harvaesinev seis, kus koalitsiooniparteide toetus on ligi 60 protsenti, Reformierakonda toetab 38 ja IRLi 19 protsenti ning opositsiooni toetab alla 40 protsendi valijaist, kuigi opositsioon pole küll ühtne. Keskerakonda toetas 25 protsenti küsitletuist ja sotside toetus langes veelgi – 8 protsendile, sotside puhul on languse põhjus ilmselt koostöös Keskerakonnaga,» arvas Samost.

«Sotsidest on isegi kahju, nende langustrend ilmselt jätkub, kuni nad oma sisetülisid pole suutnud lahendada ja kas suudavadki?» küsis Muuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles