Toomla: siinsed slaavlased on eestlastest vasakpoolsemad

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siinsed slaavlased on jätkuvalt eestlastest vasakpoolsemad, kuid nende radikaalsus on vähenenud. Punalipp ja viisnurk on asendumas nende meeltes sotsiaaldemokraatia tunnusmärgi - punase roosiga.
Siinsed slaavlased on jätkuvalt eestlastest vasakpoolsemad, kuid nende radikaalsus on vähenenud. Punalipp ja viisnurk on asendumas nende meeltes sotsiaaldemokraatia tunnusmärgi - punase roosiga. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu Ülikooli politoloogi Rein Toomla sõnul näitavad uuringud, et siinsed slaavlased on eestlastest vasakpoolsemad, samas enam mitte nii radikaalselt kui varem.

Toomla võttis aluseks selle, kuidas 2005. aasta ja 2010. aasta küsitlustes suhtuti küsimusse, kas riik peaks ühiskonnas varandust ümber jagama.

Küsitluste tulemuste analüüs näitas, et siinsete venelaste, ukrainlaste ja valgevenelaste arusaamad on parem-vasakskaalale selgemini paigutatavad kui eestlaste omad.

«Venelaste arusaamad on selles suhtes ühtlasemad, kuid poliitiliselt väga keerulised,» märkis ta.

«Saame väita, et pea pooled – 46 protsenti – vastanutest on seda meelt, et riik peab tegelema selliste piirangutega. Poliitiliselt oleks taoline arusaam tugevalt vasakpoolne.»

Tema sõnul on kahe küsitluse võrdluses märgata ka arusaamade arengut – venekeelse elanikkond on küll eestikeelsest vasakpoolsem, kuid enam mitte eriti radikaalne.

Tervikuna on eestlaste ja siinsete slaavlaste arusaamad Toomla sõnul vasak-paremskaalal võrdlemisi erinevad, eriti kui võtta võrdlusena appi seisukohad avatud
riigist ja traditsioonilistest väärtustest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles