Keskerakond algatas eelnõu presidendi otsevalimiseks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsiooni liikmed andsid täna riigikogu menetlusse põhiseadust muutva eelnõu, mis seadustaks presidendi otsevalimise.

Keskerakonna peasekretäri, põhiseaduskomisjoni kuuluva Priit Toobali sõnul näitavad erinevad arvamusküsitlused, et suur osa Eesti kodanikest toetab presidendi otsevalimist. «Ma usun, et rahvas, kes on ju Eesti kõrgeim võim, on võimeline valima meie riigile väärilise juhi,» ütles ta erakonna teatel.

Keskerakonna saadikud on samasisulisi eelnõusid algatanud riigikogus ka varasematel aastatel, kuid seni pole ükski neist toetust leidnud. Toobali sõnul on parlamendi teised jõud varem leidnud, et põhiseadust ei tohiks kergekäeliselt muuta.

«Täna aga näeme, et valmidus põhiseadust muuta on valitsuskoalitsioonil täiesti olemas. Kui valitsus on nõus muutma seadust valimisea langetamiseks, siis ma usun, et presidendi otsevalimiste küsimus on antud temaatikast märksa olulisem ja ka sisulisem,» ütles Toobal ning avaldas lootust, et valmidus põhiseadust muuta säilib ka presidendi otsevalimise küsimuses.

Eelnõuga soovivad keskerakondlased anda presidendikandidaadi ülesseadmise õiguse nii erakonnale kui vähemalt 10 000 hääleõiguslikule kodanikule. Valituks osutuks kandidaat, kes saab üle poole hääletamisel osalenute häältest.

Saadikud märkisid eelnõu seletuskirjas, et usuvad Eesti rahva tarkusesse valida riigile vääriline president ning soovivad seetõttu, et parlament loovutaks selle õiguse rahvale. Nende hinnangul vastaks otsevalimise seadustamine ühiskonna ootustele, annaks rahvale lisavõimaluse osaleda riigile oluliste otsuste langetamisel ning lähendaks rahvast riigile. Samuti kinnitasid nad, et peavad oluliseks otsida selles küsimuses poliitilist konsensust.

Põhiseadust on võimalik muuta kas rahvahääletusel, riigikogu kahe järjestikuse koosseisu poolt või kiireloomuliselt ühes koosseisus. Põhiseaduse kiirkorras muutmiseks peab seda lõpphääletusel toetama vähemalt 68, kahes koosseisus muutmiseks aga esmalt vähemalt 51 ja seejärel 61 riigikogu saadikut. Eelnõu algatajad toetavad põhiseaduse muutmist kahes järjestikuses parlamendikoosseisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles