Valitsus jõudis kokkuleppele valitsussektori kulude vähendamises

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Valitsus jõudis tänasel kabinetinõupidamisel kokkuleppele, et riigieelarve on järgmisel aastal nominaalselt tasakaalus ning aastavahemikes 2016–2019 struktuurses ülejäägis.

Valitsus jätkas kabinetinõupidamisel järgmise nelja aasta eelarvestrateegia ja katteallikate arutelu. Kokkulepe saavutati valitsussektori kulude vähendamises. Kütuseaktsiisi tõusu ja majutusettevõtete maksusoodustuse arutelu jätkatakse järgmisel nädalal.

Nelja aasta eelarvestrateegia kajastab valitsuse eesmärke, milleks on Eesti kaitsekulutuste taseme hoidmine vähemalt kahel protsendil sisemajanduse kogutoodangust, lastetoetuste tõstmine, tööjõumaksude langetamine ning riigi pidamise efektiivsemaks muutmine.

 

Valitsus vaatas üle võimalused valitsussektori kokkuhoiuks ja leppis kokku valitsussektori töötajate arvu vähendamises ühe protsendi võrra alates 2016. aastast. Kokkulepe tuleneb koalitsioonilepingust, mille järgi peab valitsussektori vähenemine olema kooskõlas demograafilise olukorra ehk tööealise elanikkonna arvuga. 

 

Samuti kavandatakse valitsussektori majanduskulude mõneprotsendilist vähendamist, sel teemal arutelu veel jätkub.

 

Katteallikate arutelu puhul oli valikute aluseks põhimõte maksustada tulu asemel eelkõige kahjulikku tarbimist, eelistatult selliseid tegevusi, mille puhul on inimestel olemas valikuvõimalus (alkoholi- ja tubakaaktsiisi ning trahvimäärade tõstmine) ja vähendada maksusoodustusi.

 

Valitsus seadis eesmärgiks hoida 2016. aasta riigieelarve nominaalselt tasakaalus ning saavutada valitsussektori struktuurseks ülejäägiks 2016. aastal 0,6 protsenti, 2017. ja 2018. aastal 0,2 protsenti ning 2019. aastal 0,6 protsenti.

 

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel oli kütuseaktsiisi puhul tõsiselt laual tõusu ärajätmine 2019. aastal. Lõplik seisukoht kujuneb siis, kui selgub, kas on võimalik tõsta alkoholi- ja tubakaaktsiisi 2016. aastal täiendavalt viis protsenti. Otsuse kujundamiseks ja riskide kaardistamiseks kohtub rahandusministeerium sektori esindajatega. 

 

Majutusettevõtete käibemaksusoodustuse kaotamise puhul arutati kaubandus- ja tööstuskoja ettepanekut, mille järgi võiks majutusettevõtete käibemaksumäära tõsta väiksemate sammudega etapiviisiliselt. Kas ja mil määral on võimalik ettevõtjate ettepanekule vastu tulla, selgub järgnevate arutelude käigus.

 

Valitsus arutas ka ettepanekut tõsta trahvi päevamäärasid, mida viimati muudeti kümme aastat tagasi. Selles küsimuses lõplikku otsust vastu ei võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles