Valimiste järel on Vabaerakonnaga liitunud 20 ja EKREga 150 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakond.
Vabaerakond. Foto: Liis Treimann

Vastsete parlamendiparteide Eesti Vabaerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) liikmete arv on pärast 1. märtsi valimisi suurenenud vastavalt 20 ja umbes 150 inimese võrra.

Vabaerakonna juhatuse liige Külliki Kübarsepp ütles BNSile, et tegemist on inimestega, kes saatsid liitumisavalduse omal algatusel. «Nad on liitumise sooviks toonud sõnumite õigsuse valimiste ajal ning soovi aidata väljakäidud ideid ellu viia. Vabaerakond pole selleks läbi viinud liikmehõivekampaaniat. Eeldame, et erakonnaga liituvad kõrgelt motiveeritud inimesed,» sõnas ta.

EKRE parlamendirühma juhi Martin Helme sõnul on selle aasta algusest avaldanud soovi erakonnaga liituda umbes 250 inimest, kellest umbes sada tahtis konservatiividega liituda enne ja 140-150 pärast valimisi. «Kõigi liikmete nimed pole veel registrisse jõudnud, sest meil käib vastuvõtmine ringkondade kaupa ja protseduur võib venida,» sõnas Helme.

Helme sõnul liituti EKREga arvukalt siis, kui erakonda süüdistati natsimeelsuses ja laekus umbes 15 avaldust päevas. Tema hinnangul on EKREs on umbes 5000 passiivset liiget ja umbes 2000 inimest, kes mingi aja jooksul endast märku annavad või kaasa löövad.

Äriregistri andmetel kuulus reedese seisuga EKREsse 7680 ja Eesti Vabaerakonda 670 inimest.

Erakonnast on Helme sõnul ka lahkutud. «Arvan, et need inimesed, kes aktiivset meie seisukohti ei jaga või kellele midagi ei istu, need on tänaseks erakonnast välja astunud. Lahkumisi oli siis, kui erakond nime vahetas, ja siis, kui uus programm kinnitati. Viimase kolme aasta jooksul on EKRE-st välja astunud 200-300 inimest, samas 400-500 inimest on ära surnud,» lausus Helme. «Muidugi on suur osa ka neid, kes ei käi koosolekutel, ei maksa maksu, aga välja ka ei astu. Ja meie ka ei sunni neid välja astuma, miks me peaksime.»

Külliki Kübarsepp ütles, et Vabaerakond kaasab ka neid inimesi, kes soovivad poliitikas kaasa lüüa erakonda kuulumata. «Oluline on inimeste motiveeritus ja ühised väärtused,» sõnas ta.

EKRE kasvas välja Eestimaa Rahvaliidust selle ühinemisel Eesti Rahvusliku Liikumisega, Eesti Vabaerakond on aga uus erakond, mis sündis möödunud aastal ja koosneb suures osas kunagise Isamaa poliitikutest, kes pettusid Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles