Rahvaliit: vallad on valitsuse sõltlased

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Lennart Rikk

Rahvaliidu volikogu võttis eile vastu poliitilise avalduse, kus leiab, et Eesti linnad ja vallad on langenud valitsusest sõltuvusse, ning pakub ühe rohuna selle vastu astmelist tulumaksu.

«Kui põhiseaduse kohaselt on omavalitsus iseseisev – otsustab kohaliku elu küsimusi, tal on iseseisev tulubaas ning vastutus kohaliku elukorralduse ja -kvaliteedi eest –, siis tegelikult on kohalikust omavalitsusest saanud keskvalitsusest sõltuv ja rahastatav, valitsusasutuste normatiive ja direktiive täitev organ,» seisab volikogu avalduses.

«Ta on muudetud keskvalitsuse ripatsiks. Kohalikule omavalitsusele lisatakse küll kohustusi, kuid raha nende täitmiseks ette ei nähta.»

Senine praktika, kus ühel on õigused, teisel kohustused, ning vastutust ei taha keegi võtta, tuleb rahvaliitlaste hinnangul lugeda kõlbmatuks ja asendada mõistlikuga.

«Iseseisev otsustamine, korraldamine ja vastutamine peab olema tagatud iseseisva eelarvega, mille kujundamise alused ja kord on seadusega sätestatud. Omavalitsuste tulubaasi suurendamiseta on igas Eesti paigas avaliku teenuse osutamine võimatu.»

Kohalik omavalitsus peaks volikogu hinnangul saama otsustavalt suuremad volitused oma elu korraldamisel, sealhulgas finantsautonoomia – et kohalikest huvidest ei saaks teha erakondade poliitilise suva objekti ega kasutada neid lojaalsuse tagamise abinõuna.

«Maksupoliitika peab ettevõtjatele tagama võrdsed võimalused ettevõtluseks ning kindlustama inimestele mitte ainult toimetuleku, vaid looma kõik tingimused väärika elukeskkonna kujundamiseks,» seisab avalduses.

«Üks abinõu võib siin olla astmeline maksupoliitika – on aeg jätta suurriigi mängimine ning lähtuda tegelikest vajadustest ja seni kasutamata võimalustest.»

Rahvaliidu volikogu nägemuses võiks riigikogu võtta vastu ka regionaalarengu suunamise seaduse.

«Tänaste omavalitsusliitude baasil on mõttekas moodustada maakondlik juhtimistasand, mille esindusorganiks on maakogu ja täitevorganiks valitav maavanem,» meenutas Rahvaliit oma haldusreformi-ideed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles