Simsonit vihastas Rõivase silmakirjalikkus

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Opositsioonilise Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson leidis, et peaministri Taavi Rõivase soovitus valida kütuseaktsiisi tõusu valguses säästlikum auto, on silmakirjalik.

«Eelkõige ajab vihale see, et Taavi Rõivas just ise vahetas oma ametiauto välja ja seda mitte säästlikuma vastu,» ütles Simson.

Taavi Rõivas on palju kõneainet pakkunud kütuseaktsiisi tõusu kommenteerides öelnud, et kui selle tulemusena valitakse säästlikum auto, siis ei pruugigi inimestel kulud tõusta.

«Kui selle (kütuseaktsiisi - toim) tõusu tulemusena mõned inimesed oma järgmist autot valides langetavad valiku pisut säästlikuma auto kasuks, siis on see muudatus läinud asja ette ja nende inimeste kulutused ei pruugi sel juhul isegi üldse kasvada,» kommenteeris Rõivas möödunud nädalal riigikogu ees.

Simsoni sõnul ei ole aga kütuseaktsiisi tõus hoop ainult autoomanikele, vaid palju suuremale hulgale inimestele. «Hinnatõus jagatakse ära kõigi vahel, kes kasutavad ühistransporti, samuti kaasneb hinnatõus toiduainete ja muude oluliste kaupadega. Seda ei lahenda ainult auto väljavahetamine,» leidis Simson.

Ta lisas, et selles, milliseid makse kergitatakse ja kehtestatakse, on Keskerakonnal ja Reformierakonnal väga erinev arusaam. «Reformierakond peaks justkui lisaks liiklemisele patuks ka oma toa kütmist ja elektri kasutamist. Meie arvame, et energia kasutamine Eestis on sundvajadus,» lisas Simson.

Peaminister Rõivas on aga öelnud, et võttes arvesse, et oodatav keskmise palga kasv on nelja järgmise aasta jooksul umbes 26 protsenti, siis tähendab see, et inimeste ostujõud kütusaktsiisi tõusuga ei kahane. Valitsus saab kütuseaktsiisi tõusust laekuva raha eest tõsta esimese ja teise lapse toetused 60 euroni, maksta igale kolme ja enamat last kasvatavale perekonnale 200 eurost lasterikka pere toetust lisaks olemasolevale 100-le eurole ja langetada tööjõumakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles