Kriis: Lukase idee jätab tudengid laisaks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Tööandjate keskliidu tegevjuhi Tarmo Kriisi väitel on Lukase kõrgharidusmaksu idee pool lahendusest, sest ütleb, et haridus on eralõbu, kuid ei motiveeri samas keskmist tudengit praegusest enam teadmiste nimel pingutama.

«Lukase lähenemine on õige. Kui tahame saada paremat kvaliteeti, tuleb investeerida. Täna on küsimus selles, kes seda tegema peab,» rääkis Kriis Postimees.ee’le, lisades, et pooldab tasulist kõrgharidust.

«Ma olen natuke skeptiline, et ümber nurga riikliku maksu kaudu finantseerimine toob kaasa olulist paranemist tudengite suhtumises.»

Tema sõnul ei ole ka ülikool Lukase idee jõustumisel motiveeritud oma taset tõstma ning võib teatud tingimustel noori «läbi lohistada».

Kriisi väitel motiveerib kõiki osapooli senisest enam pingutama ja tööturu vajadustele mõtlema tasuline kõrgharidus koos stipendiumisüsteemiga, millise ideega tööandjate keskliit augusti lõpus ka lagedale tuli.

Tööandjate esindaja sõnul on hea, et Lukas defineerib kõrghariduse era-, mitte avaliku hüvena, ning seetõttu on tema välja käidud lahendus parem kui hetkel Eestis kehtiv kord.

Kuid Kriis leidis veel ühe puuduse Lukase süsteemis – nimelt kohustuse pärast ülikooli lõpetamist kõrgharidusmaksu maksta.

«Tudengid ei soovi võib-olla sellist tagant järgi finantseerimist. Võib-olla eelistatakse võtta õppelaenu ja katta sellest õppimine kohe kinni,» tõi Kriis näite, et inimesi on erinevaid.

Ta meenutas, et mitmed noored või nende vanemad on juba praegu ise valmis haridust rahastama ning neile vaevalt meeldib see, kui nad peavad hakkama tulevikus kõrgharidusmaksu maksma.

«See maks võiks kehtida neile, kellel ei ole võimalik finantseerida haridust ette või jooksvalt,» pakkus Kriis lahenduseks.

Haridusminister Tõnis Lukas (IRL) tegi tänases Postimehes ettepaneku luua kõrghariduskassa, millesse teeksid oma palgast makseid riigi kulul kõrghariduse omandanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles