Holsmer: koalitsioonilubaduste peamine katteallikas on kütuseaktsiis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankla.
Tankla. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reformierakondlane Remo Holsmer ütles BNSile, et kõik koalitsiooni läbirääkimisi pidanud kolm osapoolt on kinnitanud, et aktsiiside tõus on koalitsioonilubaduste peamiseks finantseerimisallikaks.

Koalitsioonikõnelustel on lepitud kokku diisliaktsiisimäära tõusus tulevast aastast 14 protsenti ja järgnevatel aastatel 10 protsenti. Bensiiniaktsiis tõuseb nii järgmisel kui ka järgnevatel aastatel iga-aastaselt 10 protsenti. Sellises tempos aktsiiside tõstmine viiks diislikütuse aktsiisimäära praegu Soomes kehtivast tasemest kõrgemale 2018. aastal ja bensiini puhul 2020. aastal.

«On mingisugune informatsioon, et ka soomlased plaanivad aktsiise tõsta, mingit kinnitust ei ole. Soomes on valitsusliit moodustatud, nii kulud kui ka võimalikud katteallikad on kas formuleeritud või formuleerimisel, selles mõttes on vara öelda, mis teistes riikides toimub,» ütles riigikogu reformierakonna fraktsiooni aseesimees Remo Holsmer BNSile. «Mis alkoholiaktsiisi puutub, siis näiteks Läti on mõnevõrra aeglasem aktsiisitõstja, kui ta võiks olla.»

Aktsiiside tõus, mis võiks kehtima hakata juba tulevast aastast, tuleb reformierakondlase Remo Holsmeri sõnul ära otsustada enne käesoleva aasta juulit, et jätta otsuse ja kehtima hakkamise vahele vähemalt pool aastat aega.

Kokkuvõtvalt on koalitsioonikõneluste käigus planeeritud tulevaks aastaks aktsiiside tõusust 55,2 miljonit eurot riigieelarvesse lisasissetulekuid, sellest 47,8 miljonit tuleks kütuseaktsiisist. Ülejärgmiseks aastaks planeeritakse aktsiiside kasvust 116,5 miljonit lisaeurot, millest 81,8 miljonit tuleb kütuseaktsiisi kasvust. 2018. aastaks on plaanitud aktsiide tõusust juba 221,1 miljonit, milles 113,1 miljonit kütuseaktsiisist ning 2019 aastaks kõikidest aktsiisidest 260,5 miljonit, millest kütustest 136,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles