Jõks: riigikogu on oma valijate nägu

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine õiguskantsler Allar Jõks.
Endine õiguskantsler Allar Jõks. Foto: Toomas Huik

Vandeadvokaat Allar Jõks tõdes riigikogulaste eetikaküsimusi kommenteerides, et parlament on oma valijate nägu.

Värske parlamendi kaks esimest tööpäeva polnud veel õhtusse jõudnud, olid juba kolm rahvaesindajat - Jaak Madison EKREst ning Priit Toobal ja Lauri Laasi Keskerakonnast - saanud oma tegude eest kätte süüdimõistvad otsused, vahendas ERR Uudised «Aktuaalne kaamera. Nädalat».

Juriidiline pool on ilmselt kõigile teada - riigikogu liikme volitused lõpevad ennetähtaegselt jõustunud süüdimõistva kohtuotsuse korral, vandeadvokaat Allar Jõksi arvates on aga sama tähtis ka eetiline pool.

Väärtegude puhul riigikogust lahkuma ei pea ja nii see võiks ka jääda, leidis Jõks, lisaks võõra vara taskupanemisele, paadunud kihutamistele ja paljudele muudele tegudele võib väärteootsuse saada näiteks ka vales kohas teed ületades või lahtiselt koera jalutades.

«Riigikogu on oma valijate nägu ja ma arvan, et ka pikanäpumeestel ja korruptantidel võiks oma esindajad riigikogus olla,» ironiseeris vandeadvokaat Jõks, «aga kui tõsiselt rääkida, siis juriidiliselt ei ole võimalik tema (Jaak Madisoni - Toim.) tagasiastumist nõuda, aga kui ma nüüd neid kahte asja kõrvuti panen, siis ühel juhul on tegemist riigikogu liikmetega, kes panid toime mingi teo, mida nad ise, vähemalt üks nendest, ei pea eetiliseks, teisel juhul on toime pandud tegu inimese poolt, kes ei olnud ei riigikogu liige ega ka ei kandideerinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles