Kõige kallima hinna maksis riigikogu koha eest IRL

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige rohkem maksis riigikogu koht IRLile
Kõige rohkem maksis riigikogu koht IRLile Illustratsioon: Allikas: erakonnad

Kõige rohkem valimiskampaania raha kulutas riigikogus saavutatud ühe koha kohta IRL, kõige väiksema summa kulutas ühe mandaadi eest Vabaerakond.

IRLi peasekretäri Tiit Riisalo sõnul olid IRLi kampaania kulud olid orienteeruvalt 1,5 miljonit eurot. Erakondade rahastamise järelevalve komisjonile (ERJK) ei ole nad oma liikmete valimiskampaaniale tehtud kulutusi veel edastanud.

Et nad saavutasid rahva häältega riigikogus 14 kohta, teeb see juba praegu nende ühe mandaadi hinnaks 107 143 eurot. «Kindlasti oleks võinud tulemus parem olla,» kommenteeris Riisalo tulemust.

«Ehkki meile on osad kampaaniaarved veel laekumas, prognoosime, et meie kampaaniakulud koos möödunud aastal tehtud eelkampaania ning kandidaatide isiklike kulutustega on kokku veidi väiksemad kui meie 2007. aasta riigikogu valimiste kampaaniakulud – vahemikus circa 1,8 - 1,9 miljonit eurot,» ütles Reformierakonna peasekretär Martin Kukk.

ERJK-le deklareeriti lisaks partei liikmete isiklikke kulutusi 30 245 euro eest.

Riigikogus saavutatud 30 mandaati arvestades teeb see Reformierakonnale ühe koha hinnaks 61 000 kuni 64 340 eurot.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna selle aasta reklaamikulud olid ligi 790 000 eurot, märkis partei kommunikatsioonispetsialist Raigo Jahu. Parteiliikmete isiklikke kulutusi pole veel ERJK-le teatatud.

Erakond sai riigikogus 15 kohta, mis teeb olemasolevatel andmetel sotsidele parlamendikoha maksumuseks 52 666 eurot.

Keskerakonna kandidaatide isiklikud kampaaniakulud olid veidi alla 200 000 euro. Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk märkis, et partei kogukulu kampaaniale jääb hinnanguliselt alla miljoni euro.

«Keskerakond oli XII koosseisu parlamendierakondadest ainus, kes suutis mandaate juurde saada, seega tegime kindlasti väga efektiivse kampaania,» ütles Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk.

«Täpne kogusumma selgub järgmiseks nädalaks, mil Keskerakond esitab ERJK-le perioodilise kvartaliaruande,» märkis Pukk.

Keskerakond sai valimiste tulemusel parlamenti 27 kohta. See teeb nende fraktsiooni ühe koha hinnaks 44 4444 eurot.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) kampaaniakulud jäid vahemikku 110 000 kuni 115 000 eurot, mis teeb nende erakonna ühe parlamendikoha hinnaks 15 700-16 400 eurot. EKRE sai riigikokku 7 mandaati. 

Kõige vähem käis ühe koha eest riigikogus välja Vabaerakond. Nende valimiskulud jäid ligikaudu 100 000 euro piiridesse, lisaks tegid erakonna liikmed isiklikult kampaaniakulutusi 7 253 euro eest. Seega läks 8 kohta saanud parteile üks parlamendi mandaat maksma umbes 13 400 eurot.

IRL, sotsiaaldemokraadid ja EKRE pole erakondade rahastamise järelevalve komisjonile veel oma liikmete kulutusi deklareerinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles