Rõivas: koalitsioonilepingu kogumaksumuses on kokkulepe olemas

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu.
Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu esindajad jõudsid kokkuleppele koalitsioonilepingu lubaduste kogumaksumuses, mis Postimehe andmetel jääb järgmisel aastal alla 100 miljoni ning kasvab aasta-aastalt enam kui 300 miljoni euroni aastaks 2019.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles kohtumise järel Postimehele, et kõnelustel jõuti õhtuks kokkuleppele koalitsioonilepingu kogumaksumuses ning ühisele arusaamale selles, kuidas viia lepingu kulud ja tulud aasta-aastalt tasakaalu. «See pilt on nüüd koos ja saame järgmiste teemadega jätkata. Võib öelda, et astusime täna jälle pika sammu edasi,» lausus ta.

Kui juba nädala alguses nimetas Rõivas koalitsioonilepingu kogumaksumuseks 2019. aastal rohkem kui 300 miljonit eurot, siis täna kinnitas ta, et see suurusjärk kehtib. «Täpsed arvutused teeme avalikuks siis, kui on koalitsioonileppe tekst viimistletud, kui see on erakondade volikogudes läbi arutatud,» ütles ta.

Rõivase sõnul näeb leping ette nii tööjõumaksude langetamist, lastetoetuste tõusu kui ka madalapalgaliste toetusmeetmeid ning neile lubadustele on praeguseks ka katteallikad leitud. «Loomulikult on ka konkreetseid väiksemad asju, olgu selleks siis toimetulekutoetuse tõus või näiteks elatisfondi loomine. Neid asju on päris palju ja kõik need peavad saama ka reaalsete rahaliste vahenditega kaetud,» märkis ta.

Lisaks soovivad erakonnad tema sõnul leida lahenduse, kuidas võimalikult täpse toetusega parandada üksi elavate pensionäride toimetulekut. «Ka selleks oleme me võimalused ette näinud, aga me anname aru, et see skeem vajab veel ekspertidega koos väljatöötamist. Loodetavasti hiljemalt 2017. aastast oleks võimalik see süsteem ka ellu rakendada, et pakkuda tuge just nendele eakatele, kes üksi elavad,» rääkis Rõivas.

Ministrikohtade jaotust arutatakse tema kinnitusel lähipäevil. «Täna läks leppe tekstiga piisavalt kaua aega, et otsustasime, et tänaseks lõpetame ja jätkame järgmistel päevadel,» ütles Rõivas.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu ütles Postimehele, et suures plaanis on lepe määratletud ja on selge, milliseid ideid hakkab loodav valitsusliit ellu viima, kui suur on nende maksumus ja millised on vajalikud katteallikad. Lahtiseks jäid Reinsalu sõnul veel vaid tehnilise iseloomuga küsimused ja vastutusjaotus.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser kinnitas samuti, et koalitsioonilepingu üldine raam hakkab kuju võtma ja suurem osa küsimusi on tänaseks lahenduse saanud.

Erakondade esimehed arutavad ministri- ja muude ametikohtade jaotust homme.

Koalitsioonileping vajab enne allkirjastamist ka kõigi kõnelustel osalevate erakondade volikogude heakskiitu. Volikogud peaksid kogunema järgmisel nädalal.

Kolme erakonna esindajad alustasid kõnelusi eelmise nädala esmaspäeval pärast seda, kui Reformierakonna juhatus oli Vabaerakonna kohtumistelt kõrvale jätnud. Nelja erakonna konsultatsioonid algasid 6. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles