Kes on varem pidanud riigikogust lahkuma?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Aru
Peep Aru Foto: Elmo Riig / Sakala

Juhtumeid, kus seadustega pahuksisse läinud parlamendiliikmed on riigikogust ära minema pidanud või ise tagasi astuda otsustanud, võib üles lugeda vaid käputäie. 

Ehkki EKRE juhatus leidis, et omastamise eest politseilt väärteo korras trahvi saanud Jaak Madison ei pea riigikogust lahkuma, on varem riigikogust lahkunud ka neid, kes on pidanud eetiliseks seda siiski teha. 

Värskeim riigikogust sunnitud lahkuja on Ester Tuiksoo (Keskerakond), kelle volitused lõppesid mullu 1. juulil seoses maadevahetuse kohtuprotsessi süüdimõistva otsuse jõustumisega.  (loe uudiseid siit ja  siit)

Eelmisest parlamendi koosseisust lahkus ka Indrek Raudne (IRL), kes otsustas 5. detsembril 2011 tagasi astuda seoses elamislubade skandaaliga

Riigikogu X koosseisust tuli ebameeldivuste tõttu lahkuda  kolmel liikmel. 11. aprillil 2005 astusid tagasi reformierakondlased Peep Aru ja Toomas Tein, kes olid eelmisel hilisõhtul purjuspäi laamendanud Tallinnas baaris Võitlev Sõna, mistõttu mehed toimetati politsei arestimajja. Politsei algatas Teini ja Aru suhtes kriminaalmenetluse võimuesindaja solvamise eest. Peep Aru sai hiljem taas riigikokku.

Margus Hansoni (Reformierakond) volitused lõppesid seoses tema suhtes süüdimõistva kohtuotsuse jõustumisega 20. novembril 2006. Hanson jäi süüdi ettevaatamatusest riigisaladusele ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamises, kui tema kodust varastati portfell kolme riigisaladust sisaldava dokumendiga.

IX riigikogust astus tagasi Jürgen Ligi. Ligi otsustas parlamendist lahkuda 6. novembril 2002 pärast seda, kui ta poeg tabati poevargustelt. Järgnenud kevadel kandideeris Ligi taas edukalt riigikokku.

Lisaks on riigikogust omal soovil taandunud mitmed poliitikud kas seoses uue ametiga (nt Kunstiakadeemia juhiks saanud Signe Kivi, Tavidit juhtima suundunud Meelis Atonen, Eleringi juhiks asunud Taavi Veskimägi, Tööinspektsiooni juhiks saanud Maret Maripuu jt), ettevõtlusega (Jaanus Rahumägi jt), või hoopiski poliitikas ja riigikogu töös pettununa (Liina Tõnisson, Ülo Vooglaid, Hannes Võrno jt). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles