Tarand: töökohtadega hirmutamist ei tohi taluda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine peaminister Andres Tarand.
Endine peaminister Andres Tarand. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige ja endine peaminister Andres Tarand taunis täna Vikerraadio saates «Reporteritund» esinedes teravalt Keskerakonna ja teiste suurparteide stiili sundida inimesi töökoha kaotamise hirmus parteisse astuma.

SDEs tekkinud lahkhelidest rääkides möönis Tarand, et teatud lahkhelid erakonnas tekkisid juba enne Jüri Pihli tulekut parteisse. «Toimus ajude kaotamine - Liia Hänni tõrjuti kõrvale, aga ta pole ainuke. Tippintelligendid taandusid Tallinna võimuliidu peale ja ei jätnud seda ka enda teada.»

«Meie partner Tallinnas oli kahtlustäratav juba koalitsiooni eel. Nüüd siis juhtus taas Edgar Savisaare Moskva reis, millest keegi kurat midagi ei tea. Iga viisakas demokraatlik riik teab, et välissuhtluses peab saatkond mängus olema. Ei aeta teistmoodi, parteijuhtide tasemel võõrriigiga asju. Savisaar ignoreerib seda pidevalt ja mitte midagi valijad sellest välja ei tee, see on väga nukker,» nentis Tarand.

«Meil on ammugi küpsemas üks punt tublisid poisse ja võibolla ka tüdrukuid, kellele meeldib Savisaare stiilis juhtimine. Miks see nii on, ma ei oska taibata,» tunnistas Tarand erakonna siseprobleemidest rääkides.

Saatejuht Lauri Hussar meenutas seepeale Tarandile tema erakonnakaaslase  Peeter Kreitzbergi ütlust, et Keskerakonnas ei maksa tonti näha.

«See on jah «ära demoniseeri», see on veel parem, seda ma kuulsin juba Euroopa Parlamendis, et Putinit ei tohi demoniseerida,» ütles Tarand seepeale.

«Aga Kreitzbergile ma toon ühe näite. Isand linnapea võttis Vanalinna Hariduskolleegiumilt ära ühe maja, sest direktor ei astunud Keskerakonda. Niimoodi inimeste terroriseerimise vastu ma olen põhimõtteliselt. Ma ei saa  nõustuda Kreitzbergi jutuga, et Keskerakond on tore erakond ja 20 protsenti valijaist on nende taga. Seda ei saa tõsiselt võtta,» sõnas ekspeaminister.

«Kas need on küpsed inimesed, kes toetavad sellist juhtimisstiili? Ma olen kindel, et ei ole,» sõnas Tarand Keskerakonna elektoraadist rääkides.

«Seni, kuni Edgar Savisaare lapsed seal koolis õppisid, ei puudutatud seda küsimust. Aga selles pole Keskerakond üksi, Eestis on veel kaks parlamendiparteid, kes sigatsevad niimoodi,» ütles ta.

«Kaheksa aasta eest üritasin seda terroriteemat üles tõsta, mida kolm meie parteid harrastavad, töökohtadega kiusamist. Ei võeta, kuna oled vales parteis. Ja seda tehakse nelja silma all. Inimesed tulevad ja kaebavad küll, aga kui ma olen küsinud omal ajal, et oled mees ja kaebad kohtusse?, siis on öeldud, et kus ma siis saan, ma kaotan ju töö!» kirjeldas Tarand.

«Need on ju poolorjastatud inimesed, need ei ole ju vabad kodanikud. Ja selles ma näen põhilist probleemi,» rõhutas Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles