Aaviksoo: koalitsioonileppeni on veel jupp maad minna

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits

IRL ei lükanud küll Reformierakonna eilset ettepanekut tagasi, kuid sellega tuleb enne koalitsioonileppeni jõudmist veel edasi tegeleda, ütles IRLi aseesimees Jaak Aaviksoo.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas sõnastas eile partnerite prioriteete arvestavad kompromissettepanekud, mida IRL ja SDE oma erakonnakaaslastega eile õhtul arutasid. 

«Selle ettepanekuga on veel jupp maad vaja edasi minna, usun, et täna enne riigikogu istungit on võimalik mingi osalise kokkuleppeni jõuda, aga lõpliku koalitsioonikokkuleppeni võiks jõuda selle nädala teises pooles,» ütles Aaviksoo täna hommikul Postimehele.  

Kas IRL oma kandidaadi riigikogu aseesimehe kohale esitab, selgineb Aaviksoo sõnul samuti tänase hommikupooliku jooksul. «Minu paremat teadmist mööda mingit kokkulepet selle kohta veel ei ole,» lausus Aaviksoo. 

Täna pärastlõunal toimub riigikogu uue koosseisu avaistung, kus valitakse riigikogu esimees ja kaks aseesimeest. Esimehe ja ühe aseesimehe koht on varasematel aastatel jagatud osana koalitsioonileppest.

Eelmises riigikogu koosseisus esimehe ametis olnud Eiki Nestor (SDE) ütles intervjuus Vikerraadiole, et viimati polnud parlamendi uue koosseisu kogunemise ajaks juhatuse kohtade jagunemine kokku lepitud 1995. aastal, kirjutab ERRi uudisteportaal.

«Ilus on ja see oleks kõigile arusaadav soov, et selleks esimeseks hääletuseks, kus koalitsioon peab näitama oma ühtsust, oleks kõik asjad selged. Paraku alati nii ei juhtu, aga hääletamine täna toimub,» võttis Nestor viimase koalitsioonikõneluste seisu kokku.

«Oleks siiski kindlam tunne, kui kella 15-ks oleks jõujooned rohkem selged. Aga ei ole ka mingi suur õnnetus, kui riigikogu juhatus valitakse aumeeste sõna pealt,» lausus Nestor. 

SDE esimees Sven Mikser ütles eile õhtul Postimehele, et sotsiaaldemokraadid peavad kompromissettepanekuid veel analüüsima, sest mõned küsimused on jätkuvalt lahti. Millised, ei soovinud ta täpsustada. Küsimusele, kas on oht, et kolme erakonna koalitsioon jääb sündimata, vastas Mikser, et tema hinnangul on siiski arvestatav võimalus, et see koalitsioon sünnib. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles