Video: võimuleppe allkirjastamiseni läheb veel aega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase sõnul loodavad erakonnad jõuda pühapäeval suuremates küsimustes kokkuleppele, kuid seejärel tuleb koalitsioonilepe veel kokku kirjutada ja saada sellele ka erakondade volikogude heakskiit.

Rõivas ütles kõneluste vaheajal, et täna jõudsid delegatsioonid sisuliste kokkulepeteni haldus- ja riigireformi lähtekohtades, samuti on suures osas ühistele seisukohtadele jõudnud töögrupid. «Vaid paaris on jäänud veel ka nädalavahetuseks otsi kokku sõlmida. Mõnedest töögruppidest on jäänud ka mõned lahendamata küsimused veel üles, aga üldiselt võib öelda, et töögruppides, mida valdkondade kaupa on peetud, on jõutud väga suures osas ühisarusaamadele selles, kuidas edasi minna,» ütles ta.

Rõivase sõnul jätkavad delegatsioonid täna lubaduste maksumuse ja katteallikate, samuti töögruppides lahendamata jäänud küsimuste arutelu. «Täna veel sinnamaani, paistab, et ei jõua, et me saaksime öelda, et nüüd on kõikides sõlmküsimustes kokkulepeteni jõutud,» nentis ta.

Uuesti kohtuvad erakondade esindajad pühapäeval, mil Rõivase sõnul loodetakse sõlmida suuremates küsimustes koondkokkulepe. «Pühapäeva jooksul loodetavasti on see võimalik. Praegu on veel võimalik mõõdukalt optimistlik selles ajaraamistikus olla, aga eks elu näitab,» lausus ta, kuid kordas samas, et tähtaegadest olulisem on lepingu kvaliteet.

Rõivase sõnul ei saa siiski ignoreerida asjaolu, et esmaspäeval koguneb avaistungile uus riigikogu, kes valib esimehe ja kaks aseesimeest. Võimuliidule kuulub tavaliselt esimehe ja ühe aseesimehe koht, mis on varasematel aastatel jagatud osana koalitsioonileppest. «Kindlasti me eelistame seda versiooni, kus meil on võimalik esitada ühised kandidaadid riigikogu juhatuse valimistel. Kas me selleni jõuame, seda lähipäevad loodetavasti näitavad,» märkis ta.

Rõivase hinnangul pole ühiste kandidaatide esitamiseks tingimata tarvis allkirjastatud koalitsioonilepet, vaid piisab ka läbirääkimisdelegatsioonide veendumusest, et kokkulepped on olemas ja valitsusliit on võimalik moodustada.

Koalitsioonilepingu allkirjastamiseks peavad selle heaks kiitma ka kõigi kõnelustel osalevate erakondade volikogud. Isamaa ja Res Publica Liidu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna põhikiri nõuab seejuures, et erakorralisest koosolekust teatataks ette vähemalt kolm päeva.

Reformierakonna volikogu liikmetel on Rõivase sõnul palutud valmis olla kogunemiseks uue nädala alguses. «Millal täpselt see aset leidma saab, on natuke vara veel öelda,» ütles ta ja lisas, et protseduurid võtavad veel aega, sest pärast kokkuleppele jõudmist tuleb koalitsioonilepingu tekst kokku kirjutada ning samuti pole välistatud, et volikogud tahavad leppe detaile täpsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles