Koalitsioonileping ei saa ilmselt esmaspäeval veel allkirju

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kõnelusdelegatsiooni kuuluv Helir-Valdor Seeder ütles pärast kolme erakonna tänast kohtumist, et suurtes küsimustes kokkuleppeid ei sündinud ja seega ei saa nädalavahetusel koguneda ka erakonna volikogu.

Seeder ütles Postimehele, et kolme erakonna esindajad arutasid täna haridust, lõimumist ja muid teemasid, mis olid jäänud töögruppides lahenduseta, ning nendes suudeti saavutada üksmeel.

Samas pole tema sõnul kokkuleppeid tehtud veel kolme erakonna niinimetatud sõlmküsimustes nagu haldusreform, lastetoetuste tõstmine või tööjõumaksude langetamine, samuti katteallikates ja ametikohtades, mis traditsiooniliselt võetakse kõne alla kõige viimasena. Tema sõnul jätkatakse kõigi nende küsimuste arutamist homme ning vajadusel ka järgnevatel päevadel.

Asjaolu, et suurtes küsimustes pole seni kokku lepitud, tähendab Seederi sõnul aga, et vähemalt IRL ei saa koalitsioonilepingut nädalavahetusel arutada. Nimelt nõuab IRLi põhikiri, et erakonna volikogu erakorralisest koosolekust teatataks ette vähemalt kolm päeva.

«Sel nädalavahetusel me volikogu kokku kutsuda ei saa ja täna volikogu kokku kutsuda veel põhjust ei olnud,» ütles volikogu juhtiv Seeder ja lisas, et see omakorda tähendab, et koalitsioonilepingu allkirjastamist suure tõenäosusega esmaspäeval ei toimu.

Reformierakonna volikogu esimees Kristen Michal saatis täna hommikul erakonna volikogu liikmetele kirja, kus palus olla seoses uue valitsusliidu moodustamiseks käivate läbirääkimistega valmis volikogu võimalikuks kogunemiseks juba sel laupäeval. Koalitsioonilepingule peavad enne allkirjastamist heakskiidu andma kõigi kolme erakonna volikogud.

Reformierakonna pressiteate kohaselt arutasid erakondade esimeeste delegatsioonid täna peamiselt kodakondsus- ja lõimumispoliitikat, töögrupid tegelesid aga välispoliitika, Euroopa Liidu eesistumise, tervishoiu, taristu kaasajastamise, transpordisüsteemi ja eestluse teemadega.

Välispoliitikas lähtub Eesti ka tulevikus sellistest põhimõtetest nagu Eesti rahvuslike huvide tõhus kaitsmine ja edendamine rahvusvahelisel areenil, riigi ja kodanike julgeoleku tagamine, Eesti tuntuse suurendamine maailmas ja ettevõtjatele paremate võimaluste loomine. Oluliseks peetakse ka liitlassuhete hoidmist kõigi NATO ja Euroopa Liidu liikmesriikidega, teatas partei.

Eraldi eesmärgina kavatsetakse Eesti reformikogemustega toetada Euroopa Liidu partnereid Ukrainat, Gruusiat ja Moldovat. Meie roll on kindlasti hoida jätkuvalt terava rahvusvahelise tähelepanu all Euroopa Liidu idapartnerluse sihtriikide territoriaalse terviklikkuse põhimõtte rikkumisi, märkis Reformierakond pressiteates.

Samuti otsustas välispoliitika töörühm, et Eesti Euroopa Liidu eesistumine tuleb nii korralduslikult kui sisuliselt hästi ette valmistada ja ellu viia. Võimalike prioriteetidena arutatakse praegu Euroopa Liidu ühtse digitaalse turu arendamist ja energiajulgeoleku jaoks olulist Energialiidu loomist. Samamoodi on Eesti üks prioriteete ühtne välispoliitika ja idapartnerluspoliitika tugevdamine.

Tervishoiu töörühmas otsustati, et uus koalitsioon võimaldab vanadus- ja töövõimetuspensionäridel kasutada kolme aasta jooksul proteesihüvitist ka hambaraviteenuseks, laiendatakse tõenduspõhiseid sõeluuringuid vähi varajaseks avastamiseks ja meeste terviseriskide ennetusele suunatud programme muu hulgas soole- ja eesnäärmevähi ennetuseks, suurendatakse perearstide ja pereõdede rolli näiteks retsepti väljakirjutamisel ning vastutust riskirühmade ja krooniliste haigete regulaarsel jälgimisel ja nende ravi korraldamisel. Lisaks on ühiseks eesmärgiks e-tervisesüsteemide pidev täiendamine, et see muutuks veelgi patsiendisõbralikumaks, teatas Reformierakond.

Transpordi ja taristu töögrupis otsustati, et uus koalitsioon toetab Rail Balticu rajamist, mis ühendab Eesti Kesk-Euroopaga ja teenindab nii kaubavedusid kui reisijaid, laiendab Tallinna Lennujaama lennuliiklusala, mis parandab lennuliikluse ohutust ja vähendab keskkonnamõjusid, ning toetab Ülemiste mitmeliigilise transpordikeskuse rajamist, mis ühendaks lennu-, trammi-, bussi-  ja raudteeliikluse ning ühtlasi ühendaks Rail Balticu terminali lennujaamaga.

Lisaks on otsustatud parandada raudteetaristu läbilaskevõimet. Selleks plaanitakse rekonstrueerida taristut ja tõsta reisirongide piirkiirust Tallinna-Rapla, Tallinna-Keila-Paldiski, Tapa-Tartu ja Tapa-Narva raudteel. Ka on plaanis soodustada intelligentseid transpordisüsteeme, mis aitavad erinevaid liikumisviise paremini ühendada ja muuta transporti kasutajasõbralikumaks ja efektiivsemaks, märkis Reformierakond.

Eestluse töörühmas kinnitati, et eesti keele püsimine ja areng on põhiseaduslik väärtus. Loodav koalitsioon lubab toetada tegevusi, mis aitavad kaasa eesti keele väärtustamisele ja populariseerimisele nii kodu- kui ka välismaal. Lisaks lubatakse väärtustada Eesti ajalugu puudutavat siseriiklikku ja rahvusvahelist teavitustööd, kaasates selleks kolmanda sektori mäluasutusi.

Reformierakonna teatel koguneb koguneb veel energeetika töörühm, teised töörühmad on oma töö juba lõpetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles