Samost nendib, et peab ajakirjanikuna oma sõltumatust tõestama

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik Anvar Samost korraldas  2014. aasta veebruaris pressikonverentsi, kus ta teatas, et 
astub Isamaa ja Res Publica Liidu liikmeks ja kandideerib europarlamenti. 13 kuud hiljem astus ta erakonnast välja.
Ajakirjanik Anvar Samost korraldas 2014. aasta veebruaris pressikonverentsi, kus ta teatas, et astub Isamaa ja Res Publica Liidu liikmeks ja kandideerib europarlamenti. 13 kuud hiljem astus ta erakonnast välja. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eilse seisuga Isamaa ja Res Publica Liidust välja astunud ja aprillist taas uudisteagentuuri BNS juhtima hakkav Anvar Samost nendib, et ühest küljest on ta nüüd poliitikas palju pädevam, kuid teisalt tuleb tal arvestada, et tema sõltumatus seatakse küsimärgi alla.

Millal teile tehti ettepanek hakata taas BNSi juhtima?

See on olnud viimase nädala teema, ma täpset kuupäeva ei oska öelda.

Kuivõrd lihtne on inimesel, kes on korra poliitkarjääri alustanud, tagasi ajakirjandusse suunduda?

Ma ei soovi kindlasti mingisugust kasvõi näilist huvide konfliktiolukorda tekitada. Ma arvan, et olen nii pikalt varem meedias juhina töötanud ja eks ma tean, kuidas need asjad käivad. Mul ei ole kavas midagi erinevat teha sellest, mis ma tegin viis või kümme aastat tagasi.

Ma näen siin pigem teiste inimeste kogemusest, kes on samamoodi teinud – tulnud poliitikast meediasse tagasi, et nii mõnegi puhul konkurendid ja kriitiliselt suhtuvad inimesed sõltumatuse küsimuse tõstatavad. Eks siis tuleb tegudega tõestada, et neil ei ole õigus.

Kas olete poliitikasse minekut kahetsenud?

Ei, ma ei kahetse mitte midagi praegu.

Mida see on teile tänaseks juurde andnud?

Kindlasti ma olen poliitika toimimise mõttes üks pädevamaid inimesi väljaspool poliitikat.

Millised suhted teil IRLiga jäävad? Te olete erakonnast välja astunud, aga kas jäätegi nende tegemisi distantsilt vaatama või saate kuidagi suuremat osa sellest?

Ma oska kuidagi mingit erilist suhet välja tuua. See on sama, kui küsida, mis suhe teil IRLiga on. See ongi, et kui te juhuslikult mõnda inimest tunnete, siis tunnete. Tuttavatest lahti öelda mul kavas ei ole.

Olete öelnud, et teil on selge plaan, kuidas BNSiga edasi minna. Kas saate osa sellest plaanist ka avalikustada?

Seda ma praegu ei hakkaks täpsustama, aga see plaan on kindlasti olemas.

Millist muutust oleks BNSil eelkõige vaja?

Kindlasti tuleks kliente kuulata, see on esimesi asju, mida tuleb teha. Teine asi on, et eks seda profiili võiks tõsta, aga ma ei tahaks praegu väljaspool BNSi laiemalt ja täpsemalt kommenteerida, enne kui ma BNSi inimestega üldse olen saanud rääkida. Ma tarbin ise BNSi teenuseid ja mul ei ole seal suuri üllatusi ees ootamas.

Muuli ja Samost ilmselt lähiajal «Olukorrast riigis» juhtima ei hakka või näete siin lootust?

Seal on teised saatejuhid ammu juba. Meie Kalle Muuliga teeme Kuku raadios üsna toredat saadet, soovitan kõigil kuulata.

Mis saatust te IRLile näete, näiteks uue esimehe puhul? On teil mingeid soovitusi IRLile?

Ei, ma niimoodi neid soovitusi ei tahaks jagada. Kõik sõltub sellest, kuidas koalitsiooniläbirääkimised lähevad, milliseid tulemusi sealt saadakse. Ka teistel erakondadel, sest ega sotsidel ja reformil vähem kaalul ei ole. Eks see uus esimees tuleb ja see annab erakonnale mingi uue suuna ja näo, aga seda ma ei oska kuidagi täpsemalt kommenteerida. Ma arvan, et keegi ei oska.

Millist uut nägu oleks vaja?

Oleks väga imelik hakata selliseid kommentaare jagama praegu.

Kuidas te vaatate praegu võimukonsultatsioonide käigule ajakirjaniku rollis – kas need on veninud ebamõistlikult pikaks või on kõik olnud ootuspärane?

Eks ta kahtlemata on olnud selline veidralt raisatud aeg, eelkõige läbirääkimiste initsiaatori poolt. Mingit tulemust ju ette näidata pole, kuigi päris palju on aega mööda läinud.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles