Keskerakonna tagala parteiduellis on vaene, eakas ja muukeelne

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kuigi Reformierakond on viimastel kuudel populaarsuselt oma pikaaegsest rivaalist möödunud, on siiski mitmed elanikkonnagrupid, mis eelistavad üle kõige Keskerakonda.

Nimelt selgub värskest Turu-uuringute ASi uuringust, et võrreldes Reformierakonnaga on Keskerakonnal suurem toetus vaesemate, eakamate ja eelkõige muukeelsete riigikogu valijate hulgas.

Kõige konkurentsitum ülekaal on Keskerakonnal juba traditsiooniliselt muukeelsete valijate seas – 60 protsenti 2 vastu. Pensionäridest eelistab Savisaare leeri 24, oravaid aga 13 protsenti.

Alla 6000 krooni teenivad inimesed jaotab uuring kolme gruppi, millest kõigis mahub Keskerakonna toetus 22-24 protsendi vahemikku. Oravapartei eelistajaid on nende seas 11-18 protsenti.

Alg- või põhiharidusega valijatest eelistab Keskerakonda viiendik, Ansipi meeskonda aga 14 protsenti.

Piirkonniti on Keskerakond oravatest edukam vaid Ida-Virumaal (45 protsenti 3 vastu). Tallinnas ollakse kodanike eelistuste võrdluses 24 protsendiga viigis.

Kokku edestas Keskerakond peaministriparteid 56 jaotise võrdluses 17s. Kolmel puhul olid erakonnad viigis ning 36 juhul juhtis Reformierakond.

Postimehe tellitud küsitluse viis Turu-uuringute AS läbi 25. augustist 7. septembrini. Kokku vastas riigikogu valimisi puudutavatele küsimustele 776 kodanikku.

Eeltoodud arvude kaalumisel tuleb arvestada ka statistilise veapiiriga, mis kõigub vastavalt sellele, kui palju on konkreetses jaotises vastanuid.

Üldpingerida juhib 22 protsendiga Reformierakond, kellele järgneb 19 protsendiga Keskerakond. Kolmas on kümnendikule valijatest meeldiv IRL ja neljas 5 protsendiga Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Muide, ühes jaotises suudab Reformierakonda edestada isegi üldpingereas kolmandal kohal olev IRL. Nimelt toetab neid 10 protsenti kuni 3000 netokrooni teenivatest peredest, Reformierakonna vastav näitaja on 9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles