Valimiskomisjon registreeris riigikogu uue koosseisu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vabariigi valimiskomisjon registreeris täna riigikogu uue koosseisu liikmed ja kinnitas asendusliikmete nimekirja.

Komisjoni otsus jõustub Riigi Teatajas avaldamisele järgneval päeval. Siis algavad ka uue ja lõpevad eelmise koosseisu liikmete volitused, teatas vabariigi valimiskomisjon.

Riigikogu uue koosseisu avaistung toimub 10 päeva jooksul alates valimistulemuste väljakuulutamisest ehk tõenäoliselt järgmisel esmaspäeval. Istungi kutsub kokku ning avab president Toomas Hendrik Ilves.

Pärast istungi avamist annavad riigikogu liikmed ametivande. Vande loeb kõnepuldist ette riigikogu kohalolijaist vanim liige, kes kirjutab esimesena alla ka vandetekstile. Seejärel kirjutavad tekstile alla teised riigikogu saadikud. Riigikogu pressiteenistuse andmetel on uue koosseisu vanim liige 76-aastane keskerakondlane Rein Ratas.

Samuti valivad saadikud esimesel istungil enda hulgast esimehe ja kaks aseesimeest. Pärast seda esineb peaminister avaldusega senise valitsuse tagasiastumisest.

President määrab seejärel 14 päeva jooksul peaministrikandidaadi, kes omakorda peab esitama 14 päeva jooksul riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Siis otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse. Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Seejärel vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Kui peaministrikandidaat ei saa riigikogu toetust või ei suuda valitsust moodustada, on presidendil õigus esitada seitsme päeva jooksul teine peaministrikandidaat. Kui president seda ei tee või ka uus kandidaat ei tule valitsuse moodustamisega toime, läheb peaministrikandidaadi ülesseadmise õigus üle riigikogule. Kui ka siis valitsust ei moodustata, kuulutab president välja erakorralised valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles