Sotside toetus kukkus viiele protsendile

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Tallinna sisutühi eelarve ja sotside jagelemine oma inimese, endise volikogu esimehe Katrin Saksaga kukutas sotside populaarsuse valimiskünnise piirile.

Kuni eilseni pidasid sotsid sammu Isamaa ja Res Publica Liiduga, kellega on terve aasta lõikes olnud küsitlustabelites vaid mõneprotsendiline vahe. Sotside juhtidele näis, et kolmas koht Eesti parteiturul ei ole sugugi kättesaamatus kauguses – sotsidel on keskmine toetus aasta lõikes olnud kaheksa, IRLil 11 protsenti.

Postimehe tellitud ja Turu-Uuringute ASi läbi viidud värske küsitlus lubab sotsidel kaheksaprotsendilist toetust loota siiski vaid Kesk-ja Lõuna-Eestist, mujal Eestis on reiting viie protsendi juures.

Küsitlus viidi läbi 25. augustist 7. septembrini, mil sotside sisepinged lõkendasid avalikkuse ees. Olgu siis teemaks Katrin Saksa vastuolud Tallinna võimukoalitsiooni ja oma partei esimehega või minimalistikult kirja pandud pealinna eelarve.

Turu-uuringute ASi tegevjuht Tõnis Stamberg pidas üldist negatiivset fooni sotsidele saatuslikuks. «Kogu sotside kemplus mõjutas nende tulemust ja sai üheselt selgeks, et sotsid ei otsusta tegelikult Tallinna koalitsioonis midagi. Nad on küll öelnud, et on võimule lähedal ja saavad asju mõjutada, aga praktikas see ei toimi,» leidis Stamberg.

Sotside esimees Jüri Pihl, kes astub kuu aja pärast toimuval üldkogul juhihääletusel vastamisi Sven Mikseriga, jäi rahulikuks. «Hetkereiting ei ole meile üllatus, olime selleks valmis,» vastas ta numbreid kuuldes. «Meie erakonnas on piisavalt tervet mõistust ja teotahet, et tegeleda riigile ja valijatele oluliste küsimustega, tulla sügisel välja väga tugeva valimisprogrammiga ning minna ühtse ja tugevana valimistele vastu.»

Pihli väljavahetamises üht partei tõusuteele viimise võluvitsa nägev sotside riigikogu fraktsiooni juht Eiki Nestor tõdes, et kõigil erakondadel tuleb leppida tõusude ja langustega. «Mina usun, et oktoobri teisest poolest hakkab meie reiting taas tõusma ja kasvab jõudsalt kuni valimisteni välja,» vihjas Nestor üldkogule, mil sotsid valivad endale uue juhtkonna.

Uuringufirma juht Stamberg pani poliitikutele südamele, et valimiskampaania hoo sisse saamisel kuulduks kandidaatide suust sisulisi analüüse ja kommentaare. «Ootan poliitikutelt väga seda, et nad ei taoks lihtsalt vastu rinda, et meie tõime euro, vaid keskendutakse sellele, mida edaspidi tegema hakatakse,» ütles Stamberg.

Sisutühjade loosungitega esinemine kajastub ka inimeste apaatsuses ja teadmatuses. Terve aasta on küsitlustulemused näidanud nimelt murelikku tendentsi: inimesi, kes ei tea, kelle poolt hääletada, kes ei soovigi valimistel osaleda või kes toetaks hea meelega üksikkandidaati, on meie seas ligi kolmandik. Värske küsitluse järgi on oma otsuses ebakindlad koguni 38 protsenti valijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles