Vabaerakond tegi ettepaneku kõnelused praegusel kujul katkestada

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakonna nimekirjas riigikogusse valitud Artur Talvik.
Vabaerakonna nimekirjas riigikogusse valitud Artur Talvik. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Võimuliidu konsultatsioonidel osalev Vabaerakond saatis Reformierakonnale, Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale ning Isamaa ja Res Publica Liidule ettepaneku katkestada niinimetatud plenaaristungid kuni sõlmküsimustes lahenduste leidmiseni.

Vabaerakonna nimekirjas riigikogusse valitud Artur Talvik ütles Postimehele, et põhimõttelised küsimused peavad saama mingi lahenduse.

«Me ei pea sellist solgutamist õigeks. Praegu toimuvat nimetatakse probleemide kaardistamiseks. Kaardistamine on tore, aga kui sealt ei tule mingisugustki lahendust, siis sellisel plenaarsel kujul istungite jätkamine teemade kaupa ei ole meie arvates mõttekas. Kui me lihtsalt istume laua taga ja keerutame pöidlaid, siis me olulistele küsimustele vastuseid ei saa,» ütles Talvik.

Talviku sõnul on tarvis jõuda kokkuleppele sõlmküsimustes. Vabaerakonna jaoks on olulised teemad riigireform ja demokraatiapakett, muu hulgas kindlasti erakondade rahastamise ümberkorraldamine ja erakondade kampaaniakulutustele lae seadmine. IRLi ja sotside jaoks on olulised teemad  palgavaesus ja laste vaesus. Reformierakonna jaoks on oluline ettevõtluskeskkonna parandamine ja sotsiaalmaksu vähendamine kahe protsendi võrra,» rääkis Talvik.

Tema sõnul ei ole ükski kolmest erakonnast kolmapäeva õhtu seisuga veel Vabaerakonnale vastanud.

«Eelkõige ootame ettepanekut läbirääkimiste eestvedaja (Reformierakonna – toim.) poolt, kuidas edasi minna. Kindlasti peaks sõlmküsimustes kokkuleppe leidmiseks olema kõik neli osapoolt laua ümber laua mingisuguses väiksemas formaadis,» sõnas Talvik.

Ta märkis, et kui julgeolekuküsimustes saavutasid kõik neli osapoolt konsensuse, siis teistes küsimustes mingit selgust ei ole.

Küsimusele, kas Vabaerakond peab oma ettepanekutele eitava vastuse korral võimalikuks konsultatsioonidel osalemist jätkata, vastas Talvik, et erakonnal on igasuguseid mõtteid, aga praegu oodatakse kirjale vastust.

«Meie üldine seisukoht on, et väikeste kosmeetiliste muudatustega koalitsiooni me minna ei taha. Me oleme tulnud poliitikasse tugeva muutuse sõnumiga ja tahame, et see koalitsioon oleks oluliselt jõulisem,» ütles ta.

Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase sõnul ei ole ta Vabaerakonna kirjaga veel tutvuda jõudnud.

«Kui neil on hea ettepanek mõni teine variant välja pakkuda, siis küllap me seda kindlasti ka loeme, aga seni ei ole see minuni veel jõudnud. Ma usun, et nende kõneluste vedajana, konsulteerides loomulikult kõikide osapooltega, on meil võimalus ühiselt leida see kõige sobilikum viis. Seni on kõikidele osapooltele see viis sobinud, ma usun, et küllap sobib edaspidi ka,» lausus Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles