Riigikogu liikmete palk väheneb paarkümmend eurot

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Egert Kamenik

Riigikogu liikmete palk väheneb alates aprillist ametikohast sõltuvalt 20–30 eurot, samuti väheneb mõne euro võrra saadikute kuluhüvitis ja eluasemekulude hüvitamiseks ette nähtud summa.

Saadikute palk muutub seoses kõrgete riigiteenijate kõrgeima palgamäära indekseerimisega. Palgamäära indekseeritakse iga aasta 1. aprillil indeksiga, mille väärtus on 50 protsenti tarbijahinnaindeksi ja sotsiaalmaksu laekumise aastase kasvu aritmeetilisest keskmisest.

Kõige enam ehk 31,2 eurot kaotab palgas riigikogu esimees, kelle palk on alates 1. aprillist 5299 eurot. Riigikogu aseesimeeste ning komisjonide ja fraktsioonide esimeeste palk väheneb 26,52, komisjonide ja fraktsioonide aseesimeestel 23,4 ning riigikogu lihtliikmetel 20,28 eurot. Kuus eurot ja kaheksa senti väheneb tööga seotud kulude hüvitamiseks ette nähtud summa ning neli eurot ja kuus senti eluasemekulude hüvitis.

Riigikogu liikmetele hakkas uus palgasüsteem kehtima 2012. aastal. Sellest ajast moodustub saadikute palk mitte enam keskmise palga, vaid palgamäära alusel, mida korrutatakse kindlaksmääratud koefitsiendiga. Kõrgeimaks palgamääraks on seaduse järgi 5200 eurot, mida indekseeritakse iga aasta aprillis.

2012. aastast kuni 2013. aasta kevadeni oli riigikogu esimehe palk 5200, aseesimeestel ning komisjonide ja fraktsioonide juhtidel 4420, komisjonide ja fraktsioonide aseesimeestel 3900 ja lihtliikmetel 3380 eurot. Mitme indekseerimise järel hakkab riigikogu esimees tänavu aprillist saama 5299, aseesimehed ja fraktsioonide-komisjonide juhid 4504, fraktsioonide ja komisjonide aseesimehed 3974 ning riigikogu lihtliikmed 3444 eurot kuus.

Indekseerimine mõjutab ka teiste kõrgete riigiteenijate ametipalka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles