Ilves: Eesti ei vaja veel uut põhiseadust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Margus Ansu

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul toimib Eesti põhiseadus nii hästi, et seda eurokohtunik Rait Maruste ettepanekust innustunult muuta pole vaja.

«Põhiseadus ei ole pelk juriidiline tekst, vaid ühiskonda koos hoidev aluskokkulepe,» rääkis Ilves riigikogu tänavust sügishooaega sisse juhatades ja leidis, et seni on põhiseadus aidanud hoida Eestit heal kursil.

«Kas on nüüd aga tekkinud olukord, kus rahvas vajab edasi minemiseks päris uut aluslepet, uut põhiseadust? Mina sellist vajadust praegu ei taju ega adu ka Eesti kodanikkonna tungivat sellekohast soovi,» leidis Ilves.

Tema sõnul on akadeemiline arutelu põhiseaduse üle konstitutsiooni endaga sama vana ning seda arutelu on vaja jätkata.

«Võimalik, et selle arutelu tulemusel sünnib kunagi Eesti rahva uus kokkulepe riigi ja rahva eesmärkide ja nende saavutamise viisi asjus,» rääkis Ilves.

«Aga, mu daamid ja härrad, põhiseadus ei ole enam põhi seadus, kui teda muudetakse hetkeemotsiooni ja hetkevajaduse ajel.»

Tema sõnul peab põhiseaduse iga säte olema ühisel nõul heaks kiidetud.

«Vaid nii toimib see praeguste ja tulevaste põlvede hüvanguks. Seda enam, et meil on palju pakilisemaid küsimusi, millele algava valimiskampaania ajal ühiselt vastuseid otsida.»

Eesti esindaja Euroopa Inimõiguste Kohtus Rait Maruste tegi reedel Tartu Ülikooli Tallinna õppehoones esinedes ettepaneku alustada arutelu, mis võiks viia Eesti põhiseaduse põhjalikumale muutmisele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles