Riigikohus jättis esimese valimiskaebuse rahuldamata

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Toomas Herm

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium jättis täna rahuldamata Narva elaniku valimiskaebuse, sest seda ei esitatud tähtaegselt.

Narva elanik Olga Wolf esitas 1. märtsil vabariigi valimiskomisjonile kaebuse, kus palus elektroonilised hääled tühistada. Kaebuse kohaselt ei saanud ta e-hääletada, sest tema kasutatav Windows XP operatsioonisüsteem oli blokeeritud. «Teades, et inimene ei tule jaoskonda hääletama ja blokeerides elektroonilise hääletamise, kasutab Narva võim nende isikute hääli. Samuti palus kaebaja uurida oma vallandamist riigiettevõttes 2008. aastal ja korteriomandi äravõtmist 2011. aastal,» vahendas riigikohus kaebaja seisukohti.

Vabariigi valimiskomisjon jättis kaebuse 3. märtsil läbi vaatamata, juhtides tähelepanu, et elektrooniline hääletamine lõppes 25. märtsil. Seega esitati kaebus pärast kolmepäevase kaebetähtaja möödumist. Lisaks selgitas komisjon, kuidas otsustakse valijarakenduse loomine erinevatele operatsioonisüsteemidele ning et toetatavatest operatsioonisüsteemidest teatati elektroonilise hääletamise veebilehel.

Seejärel pöördus Wolf riigikohtusse, mille põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium jättis tema kaebuse seadusele viidates rahuldamata. Ka riigikohus märkis, et kaebust ei esitatud vabariigi valimiskomisjonile tähtaegselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles