Michal: Ladõnskaja juhtum näitas e-hääletuse turvalisust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Liis Treimann / Postimees

Endise justiitsministri, riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Kristen Michali sõnul näitas Viktoria Ladõnskaja ja Sven Sesteri häälte ülelugemine, et e-hääletamine on tavahääletusest turvalisem.

Michal ütles Postimehele, et e-hääletusel ei saa sellised vigu tekkida ja hääl läheb sinna, kuhu see peab jõudma.

«Ma toon näite riigikogust. Seal on 101 inimest, neil kõigil on erinevate valimistega kogemused ning ka seal suudetakse esimehe ja aseesimehe valimistel mõned sedelid ära sodida. Mida me siis ometi tahame tavaliselt inimeselt – selliseid asju ikka juhtub,» lausus Michal.

Ta lisas, et valimiskomisjon teeb kõigi valimiste järel järeldused, kuidas vähendada veavõimalusi ning muuta valimisi täpsemaks ja selgemaks.

«Valimiskomisjon on apoliitiline ja oma protseduure peaksid nad eelkõige ise kommenteerima. Erakonnad ei peaks siin sekkuma,» ütles Michal.

Tallinna valimiskomisjon luges täna riigikogu valimistel Isamaa ja Res Publica Liidu kandidaatidele Viktoria Ladõnskajale ja Sven Sesterile antud hääled üle ja tegi seitse muudatust. Riigikokku pääseb esialgsetel andmetel siiski Ladõnskaja.

Ladõnskaja sai pärast häälte lugemist 1393 häält, Sester 1392. See tähendab, et Sester kaotas kaks häält, Ladõnskaja häälte arv jäi aga samaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles