Võimukõnelused jätkuvad majandusteemadega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võimukõnelusi pidavate erakondade esindajad lõpetasid täna riigikaitse- ja sisejulgeoleku küsimuste arutelu ning jätkavad kõnelusi majandusteemadega.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles arutelu vaheajal ajakirjanikele, et kui eile räägiti riigikaitsest, siis täna keskenduti peamiselt sisejulgeoleku teemadele.

Tema sõnul peeti oluliseks riigipiiri tipptasemel väljaehitamist, sealhulgas tehnilist varustatust kogu idapiiril, kuid räägiti ka sisejulgeoleku võimekuste arendamisest ja sellest, kuidas eri ametkonnad saaksid oma tööd paremini korraldada. Seejuures soovitakse tema sõnul suurendada piirivalve võimekust: parandada relvastust ja lahendada väljaõpet puudutavad kitsaskohad. Ka tähtsustati vabatahtlike päästjate ja abipolitseinike rolli sisejulgeoleku tagamisel.

Samas ei leidnud toetust Vabaerakonna soov taastada piirivalve eraldiseisva organisatsioonina. Vabaerakonna esimees Andres Herkel nentis, et erakonna seisukoht, mida kaitses kõnelustel piirivalveameti kunagine peadirektor Tarmo Kõuts, jäi läbirääkimiste laua taga vähemusse. Küll lepiti tema sõnul kokku, et institutsionaalset struktuuri hakatakse edaspidi analüüsima. «Tegelikult on riigikogule ka vastav kollektiivne pöördumine esitatud, nii et seda tuleb teha nii ehk teisiti,» ütles Herkel.

Sisejulgeoleku töötajate palgaküsimusi täna veel ei arutatud. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser märkis, et kui kulukad lubadused teemavaldkondade kaupa kohe lukku lüüa, võib juhtuda, et teise või kolmanda teemapeatüki juures saab raha otsa. «Seetõttu me fikseerime ära üldised põhimõtted, milles me kokku lepime, ja seda, kuidas tulude-kulude mõttes ots otsaga kokku tulla, vaatame terviklikult siis, kui printsiibid on fikseeritud,» selgitas ta.

Rõivase sõnul jätkuvad kõnelused täna majandusteemadega. «Majandusteemade puhul on meil fookuses esmalt see, kuidas soodustada majanduskasvu ja kuidas suurendada Eesti inimeste sissetulekuid, seejärel juba kõik muud majandusteemad,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles