Mida ootavad noored uuelt valitsuselt?

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorteühenduste liidu korraldatud varivalimiste debatt, kus arutleti noorte ja meedia suhete üle.
Noorteühenduste liidu korraldatud varivalimiste debatt, kus arutleti noorte ja meedia suhete üle. Foto: Elmo Riig

Noorteühenduste liit kutsub avalikus pöördumises moodustatavat valitsusliitu koalitsioonikõneluste ajal arvestama noorte poolt esitatud teemasid.

«Eesti Noorteühenduste Liit on esitanud kaheksa punkti, mida näeme koalitsioonileppes. Nende punktide elluviimisel soovime olla valitsusele usaldusväärseks partneriks,» teatas aseesimees Liisa Lillemets.

  • Suurima sammuna oodatakse valitsuselt ja riigikogult põhiseadust muutva eelnõu vastuvõtmist, millega langeb valimisiga kohalikel valimistel 16. eluaastani.
  • Riigikogu kultuurikomisjoni ja haridusministri eestvedamisel soovitakse tõstatada arutelu noorteühingute rahastuse teemal ning muuta nende riiklikku rahastamist. Aastatoetust tuleks liidu hinnangul suurendada vähemalt viis protsenti.
  • Liit leiab, et omavalitsustes peab olema ametnik, kes vastutab noorte osaluskogude tugevuse eest ja aitab muuta osaluskogud püsivaks institutsiooniks noori puudutavate küsimuste juures.
  • Iga Eestis elav erivajadusega noor peab osa saama noorsootööst, teatab liit.
  • Lisaks leiab liit, et mitmekülgse arengu soodustamiseks peaks olema kõigil Eestis elavatel noortel võimalus osaleda vähemalt ühe huviringi tegevuses.
  • Noorteühendused leiavad, et tuleb leida viis, kuidas vähendada alkoholi- ja tubakatoodete kättesaadavust noortele ning suurendada vastavat ennetustööd noorte seas.
  • Üldhariduskoolides ja kutseõppeasutustes peavad olema prioriteetsemal kohal majandus-, ettevõtlusõpetus ning karjääriõpetus ja –nõustamine, arvab liit.
  • Ka tuleks luua süsteem, mis toetab vabatahtlikku tegevust ning sellest saadud kogemust peab ametlikult tunnustama nii tööandjate kui ka haridusasutuste pool. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles