Tallinna valimiskomisjon jättis Ladõnskaja kaebuse rahuldamata

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktoria Ladõnskaja
Viktoria Ladõnskaja Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tallinna linna valimiskomisjon jättis täna rahuldamata Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas kandideerinud ja riigikogu uuest koosseisust ülinapilt välja jäänud Viktoria Ladõnskaja kaebuse.

Tallinna linna valimiskomisjoni esimees Toomas Sepp ütles Postimehele, et komisjoni hinnangul on häälte lugemisel järgitud kõiki võimalikke protseduurireegleid, samuti on kõiki õigeaegselt teavitatud ja antud soovijatele võimalus nii häälte lugemisel kui ülelugemisel osaleda.

Tema sõnul on juhtumid, mil tuleb hääled veel korra üle lugeda, õiguslikult reguleeritud ning üksnes ühehääleline vähemus komisjoni hinnangul selleks põhjust ei anna. «Selliseid olukordi on juhtunud varem ja kindlasti juhtub ka edaspidi, eriti kohalikel valimistel,» ütles Sepp, viidates, et seetõttu ei soovi komisjon pretsedenti luua. Küll on komisjon oma otsusest informeerinud vabariigi valimiskomisjoni.

Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosas kandideerinud ning esialgsetel andmetel riigikokku pääsenud ajakirjanik Ladõnskaja taotles talle antud häälte ülelugemist pärast seda, kui selgus, et häälte ülelugemisel kaotas ta parlamendikoha oma erakonnakaaslasele, praegugi riigikokku kuuluvale Sven Sesterile.

Veel valimisööl näitasid esialgsed tulemused Ladõnskajale Sesteri ees ühehäälelist edu, kuid juba hommikuks oli nende häältesaak ülelugemise käigus võrdsustunud. Pärast häälte korduslugemise lõppu jäi Ladõnskaja tulemuseks 1393, Sesteril aga 1394 häält. Seega pääseb järgmisesse riigikokku Sester ning Ladõnskaja jääb sama valimisringkonna esimeseks asendusliikmeks.

Ladõnskajale said saatuslikuks kaks kehtetuks tunnistatud valimissedelit, millest ühel oli parandatud kandidaadinumbrit ja teisel puudus kohustuslik tempel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles