Mart Helme: totalitaristlik mõtteviis on meile vastuvõetamatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE valimispidu Wabaduse kohvikus
EKRE valimispidu Wabaduse kohvikus Foto: Tairo Lutter

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond teatas, et mõistab üheselt hukka kuritegelikud režiimid, mille hulka kuuluvad nii kommunism, fašism kui ka natsism. Ühtlasi avaldas partei esimees Mart Helme lootust, et noorele Jaak Madisonile antakse tema postitus andeks.

«Me oleme konservatiivne rahvuslik erakond, kellele on täiesti vastuvõetamatu totalitaristlik mõtteviis,» kinnitas erakonna esimees Mart Helme. «On kahetsusväärne, et meie erakonna noor poliitik Jaak Madison avaldas oma isiklikus blogis 2010. aastal fašismi ja inimsusevastaste kuritegude kohta arvamust, mille sõnastus ärritab paljusid inimesi Euroopa kultuuriruumis,» lisas ta pressiteate vahendusel.

«Me ei jaga tema toonaseid seisukohti ega leia neile õigustusi, küll aga loodame, et tollal 20-aastasele noorele inimesele, kes ei olnud tegev ei poliitikas ega meie erakonnas, antakse see juhtum andeks, sest Madison on ennast erakonnas näidanud igati tasakaaluka, õppimisvõimelise ja tööka inimesena ega ole erakonnas olles sarnaseid seisukohti väljendanud. Erakonna ametlikud seisukohad on kirjas meie programmis ja põhikirjas ja need dokumendid on vabadust ja vastutust rõhutavad alusdokumendid,» selgitas erakonna esimees.

Veel eile teatas EKRE, et meedia on üles kütnud hüsteeria ja laimukampaania, millega püütakse erakonda seostada natsismiga.

Täna aga kinnitas Mart Helme pressiteate vahendusel, et nad Jaak Madisoniga sellel teemal põhjalikult rääkinud ning noormees mõistab ka ise oma toonase blogipostituse kohatust ja kahetseb seda.

Kohaga opositsioonis rahul

«Me mõtlesime, et kuna nii vääriti on meid mõistetud, siis me ütleme seda, mida me pressiteates ütlesime. Me tegime puust ja punaseks ette, et me ei ole natsid, me ei poolda Hitleri režiimi, me ei ole holokausti eitajad ja me ei kiida heaks gaasikambreid,» selgitas Helme Postimehele.

Endiselt leiab ta aga, et kära ümber noorpoliitiku postituse oli üle võimendatud. «Keegi ei ole rääkinud holokausti eitamisest ja fašismi ülistamisest. See, mida Madison ütleb, on see, et Hitleril õnnestus luua töökohti ja Saksamaal majandus käima lükata.»

Helme ei pea probleemiks seda, et Reformierakond otsustas konsultatsioonidest EKREga loobuda, kuna ka EKRE polevat Reformierakonnale initsiatiivi koostööks näidanud.

«Oleme täiesti rahul sellega, kui me jääme opositsiooni. Oleme väga terav opositsioon, kivi kingas – seda ma võin lubada. See on ka põhjus, miks meid praegu tümitatakse. Me ei ole Reformierakonna ees aruandekohuslased ja ammugi ei ole mina Taavi Rõivase ees aruandekohuslane.  Ta on samasugune töövõtja Eesti rahva ees nagu mina,» lisas Helme.

Riigikogusse valitud 23-aastane Jaak Madison sattus eile skandaali keskmesse, kui liikvele läks tema 2012. aastast pärinev blogipostitus, kus ta muu hulgas räägib natsisimi ja fašismi positiivsetest külgedest. «On tõsi, et olid koonduslaagrid, sunnitöölaagrid, harrastati gaasikambritega mänge, kuid samas selline nn range kord tõi ka Saksamaa tol ajal üsna sügavalt p**sest välja, sest areng, mis põhines küll esmajärgul sõjatööstuse arengul, viis see siiski riigi vaid loetud aastatega Euroopa üheks võimekamaks,» kirjutas ta kolme aasta taguses postituses.

Kui veel üleeile teatas valimised võitnud Reformierakond, et alustab konsultatsioone nelja erakonnaga, sealhulgas EKREga, siis täna mõtles erakond ümber. Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles täna Postimehele, et erakond andis hommikul EKRE esindajatele teada, et ei pea nendega siiski konsultatsioone. Tema sõnul olid põhjuseks eilsed sündmused ja asjaolu, et erakond pole mõistnud noore saadiku Jaak Madisoni väljaütlemisi hukka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles