Interaktiivne: kõige rohkem uusi tulijaid on reformaritel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonnast tuleb riigikogusse kõige rohkem uusi nägusid (10), sotsiaaldemokraatidest ja IRList kõige vähem (kummalgi kolm).

Libista toolide vahel, et uusi nägusid näha:

Rohkem kui kolmandik riigikogu uue koosseisu liikmetest pole varem rahvaesindaja ametis olnud. Samuti leidub neidki, kes naasevad Toompeale pärast lühemat või pikemat vaheaega.

Uued tulijad riigikogus:

-----------------

Raivo Aeg (1962) 2003 häält

IRL, Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa

Elupõline politseinik ja jahimees. Jõustruktuuride karjääri lõpus juhtis kaitsepolitseiametit ning loobus talle pakutud teisest ametiajast ootamatult, põhjendades seda ideede puudumisega.

-------------------

Yoko Alender (1979) 2716

Reformierakond, Harju- ja Raplamaa

Arhitektipaberitega naine jõudis töötada Tallinna kultuuriväärtuste ameti spetsialistina ja kultuuriministeeriumi arhitektuurinõunikuna, enne kui ta IRLi ridades 2013. aasta kohalikel valimiste tähena Tallinna volikokku pääses. Koos Eerik-Niiles Krossiga hüppas ta aga mullu Reformierakonda üle ja edestas pühapäeval 2700 häälega suurelt oma poliitilist mentorit.

-------------------

Andres Ammas (1962) 1862

Vabaerakond, Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa

Endine Isamaaliidu peasekretär, Mart Laari teise valitsuse büroojuht, E(NS)V ülemnõukogu ja Eesti Kongressi liige. Endine Haapsalu gümnaasiumi direktor ja praegune Noarootsi gümnaasiumi muusikaõpetaja.

-------------------

Krista Aru (1958) 2529

Vabaerakond, Tartu linn

Pikaaegne Jaan Tõnissoni tegevuse uurija on endine Eesti Rahva Muuseumi juht, praegune teadusagentuuri juhatuse ja rahvusringhäälingu nõukogu liige. Nõustus kandideerima Vabaerakonna Tartu esinumbrina, sest partei lubas sõltumatuid kandidaate.

-------------------

Maire Aunaste (1953) 676

IRL, Võru, Valga- ja Põlvamaa

Kõigile eestlastele tuntud telediiva, kes on muuhulgas esitanud iseendast kõneleva stand-up-komöödia. Kirjutanud ka mitu raamatut.

-------------------

Hannes Hanso (1971) 2037

SDE, Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa

Kuressaare linnapea ja Uhhuduuri meeskonnast tuntud reisimees. Elanud ja õppinud Hiinas.

-------------------

Monika Haukanõmm (1972) 450

Vabaerakond, Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosa

Eesti Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimees, kes on tegutsenud sotsiaalvallas viimased 17 aastat. Puuetega inimeste probleemidega tegelemine ongi tema südameasi, ka on ta töövõimereformi innukamaid kriitikuid.

-------------------

Mart Helme (1949) 6714

EKRE, Pärnumaa

Ajaloolane, diplomaat ja poliitik ning juhib 2013. aasta kevadest Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda. Aastatel 1995–1999 oli Eesti suursaadik Moskvas. Talle kuulub Suure-Lähtru mõis Läänemaal. Kooseluseaduse vastane.

-------------------

Martin Helme (1976) 4296

EKRE, Tallinna Mustamäe ja Nõmme linnaosa

On kandideerinud mitmesugustel valimistel alates kohalikest volikogudest kuni europarlamendini juba 2004. aastast alates. Veendunud konservatiivne rahvuslane, kelle ütlus «Kui on must, siis näita ust» tekitas 2013. aasta kohalikel valimistel ägedat vastukaja.

-------------------

Olga Ivanova (1984) 1948

Keskerakond, Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosa

Lasnamäe linnaosa vanem, linnapea Edgar Savisaare endine vihmavarjuneiu. Teinud Keskerakonnale Lasnamäel süstemaatilist propagandat.

-------------------

Uno Kaskpeit (1957) 1807

EKRE, Võru-, Valga- ja Põlvamaa

Endine piirivalveameti piiriosakonna ülem ja piirivalvekolledži direktor, erukolonel. Kampaania käigus rõhutas piirivalve riigikaitselist rolli ning on nimetanud piirivalve liitmist politseiga piirivalve lammutamiseks.

-------------------

Liina Kersna (1980) 2387

Reformierakond, Võru-, Valga- ja Põlvamaa

Legendaarse telemehe Vahur Kersna abikaasa on hariduselt ajakirjanik, kes töötas kuus aastat valitsuse kommunikatsioonibüroos Andrus Ansipi pressinõunikuna. Taavi Rõivase all tõusis 2013. aastal peaministri paremaks käeks ehk büroo juhatajaks, astus erakonda ja sai kõrge koha valimisnimekirjas.

-------------------

Johannes Kert (1959) 752

Reformierakond, Järva- ja Viljandimaa

Kindralleitnant, olnud Kaitseliidu ülem ja kaitseväe juhataja. Ütles Saaremaal naiste kohustuslikku ajateenistust kommenteerides: «Ennekõike võiksid ajateenistuse läbida need lontrustest noormehed, kes otsivad võimalusi sealt viilida.»

-------------------

Toomas Kivimägi (1963) 7603

Reformierakond, Pärnumaa

2009. aastast Pärnu linnapea, enne seda aastatel 1993–2009 Pärnu maavanem. Reformierakonnaga liitus 2014. aasta sügisel. Peab Rail Balticut nii Eesti kui ka Pärnu jaoks kõige tähtsamaks projektiks.

-------------------

Martin Kukk (1987) 456

Reformierakond, Tallinna Mustamäe ja Nõmme linnaosa

Erakonna peasekretär alates 2011. aastast, mil toonasest peasekretärist Kristen Michalist sai justiitsminister. Viimane oli sunnitud Silvergate’i tõttu 2012. aasta lõpus ametist tagasi astuma, Kuke renomee on endiselt plekitu ja ... märkamatu. Viimast omadust peetakse hea peasekretäri tunnuseks.

-------------------

Külliki Kübarsepp (1981) 1032

Vabaerakond, Tallinna Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosa

Lõpetanud Tartu Ülikooli politoloogina. Olnud Isamaaliidu peasekretäri abi ja põllumajandusministri nõunik. MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik asutaja ning seotud mitme kodanikeühendusega.

-------------------

Ants Laaneots (1948) 5920

Reformierakond, Tartu

Oli aastatel 2006–2011 Eesti kaitseväe juhataja ning pärast seda peaministri nõunik julgeoleku ja kaitse küsimustes. Reformierakonnaga liitus 2014. aasta sügisel. Erukindral on öelnud, et poliitikasse tulekuks andsid talle tõuke sündmused Ukrainas.

-------------------

Maris Lauri (1966) 4019

Reformierakond, Tallinna Mustamäe ja Nõmme linnaosa

Panganduse ja majandusanalüütikuna tuntud Laurist sai aasta tagasi peaminister Taavi Rõivase nõunik ning pärast Jürgen Ligi tagasiastumist mullu novembrist rahandusminister. Ministriametisse astudes liitus ta kohe Reformierakonnaga.

-------------------

Ain Lutsepp (1954) 4109

Vabaerakond, Tallinna Mustamäe ja Nõmme linnaosa

Eesti Draamateatri näitleja 1980. aastast, 2008. aastast Eesti Teatriliidu esimees. Tema sõnad kultuuriminister Rein Langile 2013. aasta lõpus seoses ajalehe Sirp ümberkorraldustega said ministrile viimaseks piisaks karikas, et tagasi astuda. Sai tuntuks juba koolipoisina, kui mängis Tõnissoni filmis «Kevade».

-------------------

Jaak Madison (1991) 1883

EKRE, Järva- ja Viljandimaa

Üliõpilane, reisilaeva Baltic Queen infoleti töötaja, Albu vallavolikogu liige. Riigikogu uue koosseisu pesamuna.

-------------------

Andres Metsoja (1978) 2207

IRL, Pärnumaa

Endise Pärnu maavanema ja kunagise Kaisma vallavanemana on tal ettekujutus regionaalpoliitilisest tööst.

-------------------

Madis Milling (1970) 2579

Reformierakond, Harju- ja Raplamaa

Avalikkuses koomiku, näitleja ja raadiohäälena tuntud Milling on aktiivne kaitseliitlane ja riigikaitseõpetaja. Viimased kümme aastat on ta kuulunud Reformierakonda ja Saue linnavolikokku, aga riigikokku kandideeris tänavu esimest korda.

-------------------

Heidy Purga (1975) 3283

Reformierakond, Tallinna Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosa

«Eesti laulu» produtsent, raadiohääl ja endine Raadio 2 peatoimetaja. Mullu oktoobri lõpus astus oravaparteisse ning enda sõnul otsustas kandideerida selleks, et seista riigikogus vabaduse, loomingu, iseseisvuse, uue kultuuri ja noorte eneseteostamise võimaluste eest.

-------------------

Raivo Põldaru (1951) 919

EKRE, Jõgeva- ja Tartumaa

Pikaajaline juhtivtöötaja, muulhulgas koolijuht. Kuulunud Puurmani valla juhtkonda. Endine rahvaliitlane. Viimastel kohalikel valimistel kogus Jõgeva vallas valimisliidu «Kõigi kodu» nimekirjas kuus häält.

-------------------

Henn Põlluaas (1960) 4305

EKRE, Harju- ja Raplamaa

2012. aastast Saue linnapea. Kunstiõpetajaks õppinud Põlluaas on kohalikus poliitikas olnud tegev 2005. aastast ning on varem üksikkandidaadina ka riigikokku pürginud.

-------------------

Mihkel Raud (1969) 3229

SDE, Tartu linn

Kitarrist, raadiohääl, vestlussaate juht ja kirjanik. Kandideeris sotside esinumbrina Tartu linnas, mis pole tema koduringkond, kuid aitas korraliku häältesaagi toel riigikokku ka teise sotsi Heljo Pikhofi.

-------------------

Martin Repinski (1986) 1556

Keskerakond, Ida-Virumaa

Talupidaja, kelle Konju mõisa talu valiti möödunud aastal Eesti parimaks mahetootjaks. Talu valmistab peamiselt kitsepiimatooteid.

-------------------

Erki Savisaar (1978) 1826

Keskerakond, Tallinna Mustamäe ja Nõmme linnaosa

Edgar Savisaare poeg, tegev ettevõtluses, kus tal on isaga varjatud ühishuvid.

-------------------

Arno Sild (1947) 523

EKRE, Võru-, Valga- ja Põlvamaa

Praegu pensionipõlve pidav Sild oli 1994. aastal ühtlasi Eesti Maarahva Erakonna asutajaliige, sellest sündis omakorda Rahvaliit, mille järglaseks sai EKRE. Sild on ka EKRE aseesimees.

-------------------

Anne Sulling (1976) 4197

Reformierakond, Tartu

Taavi Rõivase valitsuses väliskaubandus- ja ettevõtlusminister. Postimehe 2011. aasta aasta inimene, tiitli sai seoses CO2 saastekvootide eduka müügiga. Olnud ka Eesti eurole ülemineku projektijuht. Legendaarse kardiokirurgi Toomas Sullingu tütar.

-------------------

Märt Sults (1961) 1285

Keskerakond, Tallinna Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosa

Aktiivne, kuid ka skandaalne Tallinna kunstigümnaasiumi direktor. On pikalt plaaninud kasiinosaare rajamist Tallinna lahte, et hasartmängud linlasi, eelkõige noori ei ahvatleks. 2004. aastal süüdistati teda selles, et kaasas oma kooli õpilasi Keskerakonna noortekogu korraldatud poliitilisse aktsiooni toonase haridusministri vastu.

-------------------

Tanel Talve (1976) 2294

SDE, Jõgeva- ja Tartumaa

Kanal 2 saatejuht ja mootorrattareisija. Külaelu edendaja. Kandideeris 2014. aastal Euroopa Parlamenti üksikkandidaadina.

-------------------

Artur Talvik (1964) 7305

Vabaerakond, Harju- ja Raplamaa

Kodanikuühiskonna aktivist, filmiprodutsent, lõpetanud lavakunstikateedri 13. lennu. Vabatahtlik merepäästja. «Usun tõelisse kodanikuühiskonda, kus arvamustest ei sõideta üle ja seadusi tehakse inimeste aitamiseks,» on ta enda kohta öelnud.

-------------------

Toomas Vitsut (1960) 503

Keskerakond, Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosa

Väga staažikas keskerakondlane, kes on 2005. aastast siiani Tallinna linnavolikogu esimees. Õppis 1980. aastatel Tallinna Pedagoogilises Instituudis kehalise kasvatuse õpetajaks. Alates 1995. aastast töötanud poliitilistel ametikohtadel.

-------------------

Tagasi Toompeal

-------------------

Jüri Adams (1947) 720

Vabaerakond, Tartu linn

Üks Eesti iseseisvuse taastamise võtmefiguure ja ERSP asutajaid, Eesti Kongressi aseesimees ning põhiseaduse koostaja. Aastatel 1992–2003 kuulus kolme riigikogu koosseisu. Nimeka luuletaja ja kirjandusteadlase Valmar Adamsi poeg.

-------------------

Urmas Kruuse (1965) 5960

Reformierakond, Jõgeva- ja Tartumaa

On olnud Elva linnapea ning enne, kui temast sai Taavi Rõivase valitsuses töö- ja tervishoiuminister, oli seitse aastat Tartu linnapea. Käinud oma poliitikuteel Andrus Ansipi ja Laine Randjärve jälgedes, tulles Tartust linnapea kohalt Tallinna ministriks. Osutus riigikokku valituks ka 2011. aastal, kuid Toompeale ei läinud.

-------------------

Mihhail Kõlvart (1977) 10 996

Keskerakond, Tallinna Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosa

Tallinna abilinnapea hariduse, kultuuri, noorsoo, spordi ja integratsiooni alal. Olnud üks aktiivsemaid venekeelse hariduse säilitamise eest võitlejaid. Osutus riigikokku valituks ka 2011. aastal, kuid parlamenti ei läinud ning on teatanud, et ei lahku Tallinna linnavalitsusest ka sel korral.

-------------------

Jaanus Marrandi (1963) 1046

SDE, Järva- ja Viljandimaa

Kuulunud riigikogu XI, X ja XI koosseisu, olnud keskerakondlasena põllumajandusminister (2002–2003). Hiljem olnud ka Rahvaliidu esimees. 2013. aastal pidi asuma riigikogu asendusliikmena Tartu abilinnapeaks asunud Kajar Lemberi asemele, kuid loobus sellest.

-------------------

Rein Ratas (1938) 3449

Keskerakond, Tallinna Mustamäe ja Nõmme linnaosa

Bioloogiharidusega Ratas kuulus Keskerakonna ridades parlamenti ka üle-eelmises riigikogus aastatel 2007–2011. Praegu on Tallinna linnavolikogu liige ja Tallinna botaanikaaia teadusnõukogu liige. Tema poeg Jüri Ratas oli riigikogu kahe eelmise koosseisu aseesimees.

-------------------

Kersti Sarapuu (1954) 1164

Keskerakond, Järva- ja Viljandimaa

Ettevõtja, endine Paide linnapea, praegune volikogu liige. Aastatel 2007–2011 riigikogu liige. Abielus ettevõtja ja Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles