Sotsioloogid: uued tulijad võtsid IRLilt niši ära

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liit (IRL)
Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) Foto: Elmo Riig / Sakala

Küsitlusfirmade ekspertide hinnangul kaotas IRL valimistel hääli eelkõige uutele tulijatele, sest nende nišš oli sarnane.

«Konkurents erakondade vahel on selgelt tihenenud,» tõdes TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog. «Toetudes uuringutes ilmnenud erakondade toetajaskonna sarnasusele, kaotas IRL eelkõige  EKRE-le ja Vabaerakonnale,» ütles ta.

Tema hinnangul mõjutas IRL reklaamikampaania ebaefektiivsust kõige enam nende kõrvale lükkamine valitsuskoalitsioonist eelmise aasta alguses, mis tekitas IRLile pikaajalise mainekaotuse. Samuti mõjusid halvasti nende esinumbri Juhan Partsiga seotud skandaalide või ebaõnnestunud otsuste (Estonian Air, praamiühendus jne) kuvand valitsuskoalitsiooni perioodist. 

«EKRE võttis IRL-lt ühelt poolt neid, kes soovivad radikaalsemat rahvuslikku poliitikat ja Vabaerakond võttis IRL-lt teiselt poolt liberaalsema rahvusliku hoiakuga toetajaid, kes soovisid uut skandaalide vaba valikut,» märkis Voog.

Kehv sisekliima

«IRLile ei jätkunud hääli seetõttu, et  EKRE võttis nendelt üle kooseluseaduse vastase niši ning ka Vabaerakonna tuumiku moodustavad endised isamaaliitlased,» leidis ka sotsioloog Juhan Kivirähk. «Uute tulijate sissesaamisest kaotas IRL kõige enam.»

Samuti oli Kivirähki hinnangul IRLi kampaania fookus liiga kitsas: «Madalapalgaliste tulumaksureform ei tundunud võrreldes teiste erakondade heldete lubadustega piisavalt atraktiivne ja sellest oli tavavalijal ka raske aru saada, isegi kui Parts seda munade abil ette näitas.»

«Paistab, et ka IRLi sisekliima pole kõige parem – miks muidu vahetult enne valimisi lahkusid sealt Eerik-Niiles Kross ja Yoko Alender,» märkis Kivirähk.

TNS Emori viimane küsitlus näitas IRLile 15,8 protsendist ja Turu-uuringute küsitlus 16 protsendist toetust, valimispäeval said nad aga vaid 13,7 protsendi valijate hääled. Uues riigikogus on IRLil 14 mandaati, mis on eelmise riigikogu koosseisuga võrreldes 9 võrra vähem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles