Sotside peol oli kõige murelikuma näoga erakonna esimees

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDE peasekretär Indrek Saar
SDE peasekretär Indrek Saar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nagu ühele heale peole kohane, muutub jutuvada ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimispeol tund-tunnilt, hääl-häälelt üha tugevamaks.

Sotsiaaldemokraatide valimispeol on juba kella 21 ajal elav melu. Pea kõik laudkonnad on koondunud ninapidi sülearvuti ümber, et tulemusi uurida. Äsjased e-hääletuse tulemused näitavad mäekõrgust edu küll Reformierakonnale, ent morne nägusid sotside peol palju ei ole. Mõistetav ka – seda pidu saab pidada vaid kord nelja aasta jooksul.

Baarileti ääres seisab praegune justiitsminister Andes Anvelt, seltsiks džinn toonikuga. «Ei, see ei ole mu lemmikjook. Minu lemmikjook on tegelikult üldse minu oma kodune kraanivesi. Paraku seda siin ei pakuta,» sõnab ta.

Küsimusele, mida ministri sisetunne talle tulemustele vastu minnes ütleb, vastab Anvelt, et talle endise politseinikuna ei ütle tunded midagi, faktid on need, mis on tema jaoks olulised. «Ma arvan niimoodi, et e-hääled olid vägagi positiivsed, vähemalt minu jaoks,» sõnab ta.

Põllumajandusminister Ivari Padar on mõni minut enne kella 22 väga heas meeleolus ja kinnitab, et mingit närvi tal tulemusi oodates sees ei ole. «Ega see närv ei aita midagi, eks siis näeb. Nii kaua juba oldud ka valimistel, et mida sa ikka siin närveerid.»

Padar usub, et parlament saab kindlasti vähemalt ühe uue erakonna võrra rikkamaks. «Ma ei näe küll ühtegi põhjust, miks me ei saaks ühegi uue erakonnaga koostööd teha. Eks siis näeme ja arutame,» lisab ta.

Valimispidudel algaja, ajakirjanik Andrei Hvostov ütleb peoruumi sisenedes, et teda valdab esialgu uudishimu. «Kirjanduslikku,» ütleb ta vastuseks küsimusele, millist tulemust ta valimisõhtult ootab. «See tähendab seda, et kas siit saab mingisuguse vahva peatüki kunagi raamatusse,» selgitab Hvostov, lisades, et mingi ootamatus või intriig õhtu jooksul oleks kirss tordil.

«Mille jaoks ma muidu selle kõik ette võtsin,» ütleb Hvostov, tegemata saladust, et valimised ei ole üksnes igav poliitheitlus, vaid võivad olla ka inspiratsiooniallikaks.

Kõige tõsisema näoga näib peol ringi käivat erakonna esimees Sven Mikser. «Praegu on meeleolu ootusärev,» ütleb ta kella üheksa ajal, hoidudes igasugustest ennustustest. «Sotsiaaldemokraadid on loomulikult huvitatud valitsuses olemisest, loomulikult oleme huvitatud, et meie programm saaks esindatud järgmise valitsuse töökavas,» lisab Mikser. Mure selle pärast, kas erakond selle võimaluse saab, on esimehe näost näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles