EKRE väike valimisvõit

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE valimispidu Wabaduse kohvikus
EKRE valimispidu Wabaduse kohvikus Foto: Tairo Lutter

«Nad püüdsid meile ära teha, aga meie tegime neile ära!» sai Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme mõni minut enne kella kümmet õhtul Tallinnas Wabaduse kohvikus umbes 150 erakonnakaaslase ees hõisata.

Just tol minutil said kohalolijaist parlamendipartei liikmed ning nii mõneski laudkonnas haarati telefon, et teatada perekonnale – nii uskumatu kui see ka mõne tunni eest ei paistnud –, et helistab tulevane riigikogu saadik.

«Me ületasime 29 000 hääle piiri, mis tähendab, et me oleme ületanud valimiskünnise: oleme riigikogus sees ja korjame juba iga järgmise lisahäälega lisamandaate,» selgitas Helme graafiku ees, mis tõotas tol hetkel parteile Toompeal kaheksat kohta.

Ka need, kellele EKRE edu Toompea-kohta ei too, olid oodatavatest muutustest vaimustuses. Isegi oma konkurendile Vabaerakonnale kaasaelamisega ei oldud pühapäeva õhtul kitsid. «Iga kuues hääletab praegu muutuste poolt. See on ikka kõva sõna, Eesti rahva üle võib uhkust tunda,» süstib lipsustatud vanahärra tervele laudkonnale valjuhäälselt enesekindlust.

Erakonna aseesimees Martin Helme ütleb, et see, mida EKRE riigikogus ära teha saab, sõltub suurerakondade lõplikust tulemusest südaööl. Tema meelest pole ka EKRE koalitsioonimängust väljas.

«Meie ideaal oleks selline koalitsioon, kust mõlemad suured liberaalsed parteid oleks väljas ehk siis reform ja kesk istuvad trahvipingil. Sellises koalitsioonis, kus oleme meie, IRL ja Vabaerakond, õnnestub meil sotside vasak- ja venemeelsus kontrolli all hoida. See oleks väga laia kandepinnaga valitsus,» pakkus ta.

Kuidas ka ei läheks, saab Helme sõnul kuue erakonnaga riigikogus olema viimaste istungjärkude parim opositsioon. «Üks probleem Eesti poliitikas on olnud see, et opositsioon ei ole toiminud. Puudub sisuline platvorm, millelt valitsust kritiseerida. Mitte midagi hullu ei juhtu, kui me ka opositsiooni jääme – meie erakonna toetusprotsendile saab see ainult head teha,» muigas Martin Helme.

EKRE juhatuse liige, Saue linnapea Henn Põlluaas ütles, et mugav ei saa koalitsiooni töö olema. «Ega me ei kavatse opositsioonis käes rüpes istuda. Loome eelnõusid ja anname neid sisse. Ma usun, et see toob Eesti poliitikas kaasa üsna suuri muutusi: nii EKRE-l kui ka Vabaerakonnal on väga palju uusi ja värskeid mõtteid, mida seni võimul olnud erakonnad ei ole omanud ega suutnud ellu viia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles